"Monumentenonderhoud is een prachtig vak!"

BLOG: MONUMENTENONDERHOUD IS EEN PRACHTIG VAK!

07 sep 2015

Planmatig en preventief onderhoud zijn essentieel voor het in stand houden van monumenten. Voor mij is monumentenonderhoud het mooiste onderdeel binnen het restauratievak. Het maken van een efficiënte onderhoudsplanning, het uitvoerig onderzoeken van de bouwkundige staat van een monument, de passie van vakmannen en bewoners; ik heb de leukste baan van alle collega’s en wil met niemand ruilen.

Ervaren in onderhoudsplanningen

Tijdens de opname loop ik met het inspectierapport van Monumentenwacht onder de arm de hele woning zowel binnen als buiten zorgvuldig af. Ik haal dingen open of uit elkaar om goed te zien wat er achter de eerste laag schuilgaat en kom terecht in de ziel van het gebouw. Door de brede kennis en ervaring in totaalrestauratie kan ik ook anticiperen op mogelijke toekomstige restauratiewerkzaamheden. Samen met de bewoners stel ik een (meerjaren)onderhoudsplanning inclusief begroting op. Vaak hebben eigenaren de wens om de kosten over een aantal jaren te verspreiden, begrijpelijk, hier houd ik in de planning rekening mee. Ieder gebouw is uniek en vraagt om maatwerk. Ik selecteer daarop de juiste vakspecialisten en een uitvoerder die de wensen van de eigenaren feilloos aanvoelt.

"Wij herstellen met net zoveel liefde de klemmende deur als de complete buitengevel."

Wij kijken nergens van op

Het bijzondere aan mijn werk is dat ieder project anders is. Van een prachtige boerderij tot het restaureren van een molen, wij zien overal een uitdaging in. Ik kom op mooie plekken, ontmoet gepassioneerde bewoners met liefde voor hun monument en ieder restauratiewerk vraagt om een andere benadering. Wij kijken nergens van op. Wij herstellen met net zoveel liefde de klemmende deur als de complete buitengevel.

Monument blijft bewoonbaar

Ik vind het belangrijk dat er tijdens de restauratie gewoon geleefd kan worden. We ruimen iedere dag alles op en houden rekening met geluidsoverlast. Laatst waren we bezig met het vervangen van dakpannen en stuitten we op houtrot, doordat we intensief contact hebben met de eigenaren kunnen we dit snel ter sprake brengen en ondernemen we meteen actie. De steiger staat er toch, de kennis hebben we in huis, dus dan kunnen we dat gelijk voor ze verhelpen.

Persoonlijke benadering

Het vertrouwen dat eigenaren in Nico de Bont hebben is mooi om te ervaren. Zo krijgen wij vaak gewoon de sleutel of alarmcode toegewezen.

Met de eigenaren heb ik een goede band. Ik houd contact tijdens de restauratiewerkzaamheden en we bespreken samen het meerjarenonderhoudsplan. Ik werd benaderd door een zoon van een monumenteigenaar waar we al jaren kleine restauratiewerkzaamheden uitvoeren. Ik ken deze jongen nog van toen hij op zijn brommertje toeterde als hij het huis verliet. Hij is ondertussen het huis uit, heeft een monumentaal pand in Hilversum en wil persé dat ik langskom om een opname te doen. Niemand anders dan de restaurateurs van Nico de Bont mogen aan zijn woning komen, daar ben ik trots op!