Co-creatie in herbestemming succesvol

13 nov 2016

Co-creatie. Het lijkt wel hét woord van het jaar. In de nieuwbouw een bekend begrip. Maar, is deze vorm van samenwerking wel echt toepasbaar? En gaat co-creatie en herbestemming wel samen? "Jazeker", beaamt John van der Doelen, directeur herbestemming bij aannemingsbedrijf Nico de Bont. "Co-creatie kan juist goed toegepast worden in een herbestemming tot woonfunctie voor particuliere koopwoningen. Mits je duidelijke richtlijnen hanteert."

Nieuwe inzichten

Een transparante gelijkwaardige samenwerking is bij een co-creatie essentieel. We werken daarom nauw samen met de architect. Hij vertaalt de wensen en uitkomsten van de sessies in een ontwerp. "We hebben hierin veel ervaring opgedaan bij de herontwikkeling van De Lakfabriek in Oisterwijk. Er vonden vroegtijdig met alle belangstellenden brainstormsessies plaats over het totale ontwerp en indeling. Door deze co-creatiesessies zijn er nieuwe inzichten in het plan doorgevoerd. Van alleen maar appartementen, naar een combinatie van studio’s, appartementen en grondgebonden woningen. Na verkoop van de woningen werkten de kopers samen met de architect de specifieke woonwensen verder uit. Voor advies over de mogelijkheden en kosten van deze uitwerkingen bleven wij nauw betrokken."

John van der Doelen

Regie is noodzakelijk

"We hebben van De Lakfabriek zeker wat geleerd", vervolgt John. Bij een herbestemming komen vaak meer financiële risico’s en wet- en regelgeving om de hoek kijken dan bij nieuwbouw. Daarom is het belangrijk om de richtlijnen en regels in het co-creatietraject mee te nemen. Indien je geen sturing geeft houd je vaak onmogelijke plekken over en loop je risico’s met zowel de haalbaarheid als de betaalbaarheid van het plan. Randvoorwaarden zijn daarom belangrijk, maar daarbinnen moet wel voldoende vrijheid zijn voor de wensen en ontwerpen van de potentiële koper. Niet iedere ruimte hoeft even groot te zijn, juist met een combinatie van diverse groottes kunnen we de woningbehoefte naar wens invullen."

Consumentgericht ontwikkelen: meer woonplezier

Bij de kapel van Parc Glorieux in Vught gaan wij weer een soortgelijk co-creatietraject aan. "Ik word ook daar erg enthousiast van de gezamenlijke passie die we delen; het karakteristieke vastgoed. De potentiële kopers die binnen een herbestemming aanhaken zijn vaak creatief, enthousiast en kiezen bewust voor een bijzondere woonomgeving. We merken dat deze groep groeiende is. Zij worden vaak, net als ik, enthousiast van de authentieke, speelse elementen die een karaktervol gebouw te bieden heeft. Juist daarom is co-creatie ook duurzaam: een oud gebouw met nieuwe blije bewoners, in levensloopbestendige woningen waar mensen met meer plezier wonen!