Domtoren even zonder Sint Maarten

12 nov 2021

Wethouder Eelco Eerenberg heeft de eer om de windvaan naar beneden te halen,

De windvaan op de spits van de Utrechtse Domtoren gaat gerestaureerd worden en is daarom vandaag van het iconische bouwwerk gehaald. Ook het bekronende kruis net onder de windvaan wordt verwijderd voor restauratie. De Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, wordt hierdoor tijdelijk geen 112 maar zo’n 107 meter hoog. Daarmee is de Utrechtse kerktoren voor even niet meer de hoogste van Nederland. Volgend jaar worden beide elementen weer teruggeplaatst.

Het opknappen van het hoogste punt van de Domtoren is onderdeel van een grootschalige restauratie. Wethouder Eelco Eerenberg had de eer om de windvaan naar beneden te halen. “De windvaan is in verhouding maar een klein onderdeel van de restauratie, maar wel een heel belangrijk onderdeel”, zegt wethouder Eerenberg. “Hiermee markeren we weer een mijlpaal in deze grote restauratie van het 650 jaar oude bouwwerk dat voor Utrechters zoveel betekenis heeft. De unieke windvaan zal met zorg gerestaureerd worden.”

“De windvaan is in verhouding maar een klein onderdeel van de restauratie, maar wel een heel belangrijk onderdeel”

Wethouder Eelco Eerenberg

Sint Maarten

Op de windvaan staat Sint Maarten afgebeeld, de beschermheilige van de stad Utrecht. Hij deelt zijn mantel met een bedelaar. De windvaan uit 1910 weegt ongeveer 50 kilo. In 1995 ging de vaan ook van de toren voor restauratie. Toen was hij krom en werd opnieuw verguld, net als deze keer. Of er nog meer hersteld moet worden aan de beeltenis van Sint Maarten, zijn paard, zijn mantel en de bedelaar, wordt door ons de komende tijd samen met de restauratiearchitect onderzocht. Het kruis weegt zo’n 500 kilo, ook dit deel van de toren moet eerst onderzocht worden voor het gerestaureerd kan worden.

In 2020 is begonnen met de restauratie van de Domtoren, naar verwachting zijn alle werkzaamheden in 2024 voltooid. Ander restauratiewerk aan de Domtoren is het vervangen van 600 kuub natuursteen, het vervangen van de leitjes op de spits, het restaureren van het carillon en herstel van glas in lood. Tijdens de restauratie blijft de Domtoren te bezoeken. Extra speciaal is de lift die langs de steiger omhoog gaat en mensen in een paar minuten naar 100 meter hoogte brengt om te genieten van het adembenemende uitzicht. Met inachtneming van de coronamaatregelen uiteraard.

Wethouder Eelco Eerenberg met de windvaan waarop Sint Maarten staat afgebeeld

Delft

Nu de windvaan en het bekronende kruis van de Domtoren gerestaureerd worden, heeft de Nieuwe Kerk in Delft tijdelijk de eer om “Hoogste kerktoren van Nederland” te zijn. De kerktoren daar is ruim 108 meter hoog, dat haalt de Domtoren zonder windvaan en het bekronende kruis net niet. Volgend jaar zal de windvaan weer teruggeplaatst worden. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet duidelijk.

 

Fotografie: Han Hermkens, Fotostudio Image & Motion