02 dec 2022
Midden in de historische binnenstad van Haarlem renoveren en verduurzamen wij een van de oudste scholen in Nederland. De rijks monumentale gebouwen van het Stedelijk Gymnasium voldoen niet meer aan de eisen van een modern schoolgebouw. De modernisering van deze historische panden wordt gecombineerd met nieuwbouw, geheel uitgevoerd in hout. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden afgerond en start de opbouwfase en de uitbreiding. Op vrijdag 2 december hesen wij, samen met wethouder Bas van Leeuwen en rector/bestuurder Jan Henk van der Werff, enkele vlaggen in top om dit heuglijke moment te vieren.
Het rijks monumentale hoofdgebouw (1863) en de rijks monumentale uitbreiding uit 1925 zijn niet langer geschikt voor het onderwijs van de 21e eeuw. Zowel technisch als onderwijskundig hebben de gebouwen een upgrade nodig. Daarom is besloten tot een renovatie en verduurzaming van het monument, gecombineerd met nieuwbouw. Het ontwerp van Brique Architecten sluit aan bij het hedendaags onderwijsconcept: meer open, modern en waar mogelijk flexibel.
Het Stedelijk Gymnasium door de jaren heen en de nieuwe situatie met de nieuwbouw (Beeld: Brique Architecten)
Met de renovatie worden het binnenklimaat en de akoestiek aangepakt en wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. De isolatie wordt verbeterd door het plaatsen van voorzetwanden en dubbele beglazing. De installaties worden geheel vernieuwd en in het monumentale pand wordt een centrale luchtbehandelingsinstallatie ingepast waarmee het binnenklimaat ten aanzien van de ventilatie voldoet aan Frisse Scholen Klasse B. Al deze ingrepen worden met respect voor de monumentale waarde zoveel mogelijk uit het zicht ingepast. De uitbreiding wordt geheel opgetrokken uit houten onderdelen en afgewerkt met een zinken bekleding.
De nieuwe entree (Beeld: Brique Architecten)
Het nieuwe trappenhuis (Beeld: Brique Architecten)
De renovatie en nieuwbouw vinden plaats midden in de binnenstad van Haarlem. Veel omringende straten zijn smal, kennen krappe bochten en zijn in principe niet aangelegd voor zwaar verkeer. Samen met VOF-partner Unica hanteren wij daarom strikte laad- en lostijden om zo min mogelijk overlast te veroorzaken en de veiligheid van passanten te kunnen garanderen.
Deze renovatie, verduurzaming en uitbreiding wordt in bouwteamverband uitgevoerd. Hierin zijn vertegenwoordigd de Stichting OSZG, het Stedelijk Gymnasium Haarlem, Brique Architecten, ICS adviseurs, BBP advies en VOF Nico de Bont/Unica. Dankzij deze intensieve samenwerking wordt er een nieuwe inspirerende en duurzame leeromgeving voor de leerlingen en docenten van het ‘Stedelijk’ gerealiseerd. Naar verwachting wordt het nieuwe schoolgebouw eind 2023 in gebruik genomen.