Eervolle vermelding Schreudersprijs 2019 naar de Maastunnel

27 sep 2019

Op basis van vier criteria en ter beoordeling van een prominente jury is project de Maastunnel uit vijftien projecten een eervolle vermelding toegekend. Belangrijke criteria als inventiviteit, realiteitsgehalte, waarde en het stimuleren van ondergronds bouwen, vormden het oordeel van het juryrapport. Tijdens het COB-congres 20 september jl. presenteerde de jury tevens de winnaar van de Schreudersprijs: De Bastei in Nijmegen.

Prestigieuze strijd

Het was voor de jury, bestaande uit voorzitter Mandy Korff (Deltares en TU Delft), Jack Amesz (gemeente Den Haag), Bernadette Janssen (BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling), Frank Kaalberg (Witteveen+Bos) en Paul van der Ree (studioSK, Movares), een plezierige uitdaging om de vijftien inzendingen te beoordelen. De diversiteit was ongekend; van Mexicaanse wegtunnel tot Amsterdams olifantenverblijf. Uit alle inzendingen werd de Bastei, het centrum voor natuur-en cultuurhistorie, verkozen tot winnaar van de prestigieuze strijd om de Schreudersprijs.

  • De overweging zijn verderop in de tekst te lezen*

Eervolle vermelding

De Maastunnel, die deze zomer na 2 jaar renovatie en restauratie weer werd geopend, kreeg een eervolle vermelding. Volgens de jury ‘illustreert de levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland de duurzaamheid en vitaliteit van ondergrondse structuren en bouwwerken’. Er is veel waardering voor de zorgvuldige aanpak van het rijksmonument. “Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten”, besluit de jury.

Van 3 juli 2017 tot 19 augustus 2019 heeft Nico de Bont zal de restauratieve werkzaamheden in de Maastunnel voor haar rekening genomen. Samen met onze TBI zusterondernemingen Croonwolter&dros en Mobilis is de grootschalige renovatie en restauratie van de Maastunnel binnen de gestelde tijd uitgevoerd. Wij feliciteren de partijen achter De Bastei van harte met de Schreudersprijs 2019 en zijn trots op de eervolle vermelding voor de Maastunnel.

* De overwegingen (zoals vermeld op het certificaat) voor de eervolle vermelding zijn:

De levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland illustreert de duurzaamheid en vitaliteit van de ondergrondse structuren en bouwwerken. Dat het eerste en grootste deel van dit project binnen tijd en budget en naar tevredenheid in 2019 wodt opgeleverd, is  een topprestatie! Heel goed voor de reputatie van het ondergronds bouwen in Nederland. Het bestaande civieltechnische bouwwerk wordt gekoesterd door de Rotterdammers. De jury heeft veel waardering voor de zorgvuldige aanpak van het rijksmonument, van bijzondere tegels tot aan de verlichting, alles is met liefde uitgezocht en vernieuwd. De uitmuntende communicatie over het bouwproces heeft ervoor gezorgd dat het gevoel van trots en een positieve ervaring ten aanzien van dit icoon van de stad is versterkt - ook tijdens de beperkingen ten tijde van de restauratie. Het authentieke karakter van het rijksmonument blijft overeind terwijl het aangepast wordt aan de huidige eisen. Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten.