Groot onderhoud monument op de Dam

03 mrt 2022

Natuursteen herstel onderhoud monument op de Dam Amsterdam

Dit voorjaar starten we met het groot onderhoud van dit bijzondere monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Eddy de Veer: “Een mooi project op een prachtige binnenstedelijke locatie. Door slimme logistieke oplossingen te bedenken, alle risico’s goed in kaart te brengen en met de specialistische kennis en ervaring van onze medewerkers, sluit ons plan aan op de wensen van de Gemeente Amsterdam. We zorgen ervoor dat deze plek, gedurende het groot onderhoud, voor de Amsterdammers en ook voor alle Nederlandse en buitenlandse bezoekers betekenisvol blijft en het verhaal blijft leven.” 

“Voor onze natuursteenspecialisten is het eervol om hier aan te werken. Niet alleen vanwege de symboliek erachter, maar ook door de detailleringen, type natuursteen en het specialistisch vakmanschap wat hier bij komt kijken. Samen met Slotboom Steenhouwers zorgen we ervoor dat het monument in ere en toekomstbestendig wordt hersteld.”

Achtergrondinformatie

Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Het monument bestaat uit een pyloon met beelden en een gedenkmuur met reliëfs. Voor het monument staan twee leeuwenfiguren als wachters. 

Pyloon
De tweeëntwintig meter hoge pyloon is van beton bekleed met travertijn, een marmerachtige, poreuze kalksteen uit Toscane. Aan de voorzijde zijn vier geboeide mannenfiguren aangebracht met daarboven een vrouw met kind op de arm en een krans om het hoofd, met duiven die om haar heen vliegen. Rechts en links van de pyloon bevinden zich twee mannen met huilende honden.

Eddy de Veer

Gedenkmuur
Om de pyloon staat een gebogen gedenkmuur waarin twaalf urnen met aarde zijn ingemetseld. De urnen zijn gevuld met aarde van fusillade- en erebegraafplaatsen uit de toenmalige elf provincies, en de 22 erevelden uit het voormalig Nederlands-Indië. Voor de urnen uit de provincies bevinden zich de provinciewapens, voor de urn uit Nederlands-Indië bevindt zich het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden.