'Hoogste steiger van het land' gebouwd om Utrechtse Domtoren

25 feb 2019

Bron: RTV Utrecht

Palen van honderden kilo's en liggers van vierduizend kilo per stuk worden vandaag in stelling gebracht aan de voet van de Domtoren. Ze vormen de constructie waarop de steigers gebouwd gaan worden voor de restauratie van de bijna 700 jaar oude toren.

Steiger

De constructie wordt in totaal honderd meter hoog en is dan de hoogste steiger van Nederland. Voor de bouwvak moet de steiger af zijn. Tot en met 2024 is de Utrechtse toren dan 'ingepakt' zodat gewerkt kan worden aan het restaureren van de Dom. Het natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de toren moet worden gerestaureerd en vervangen. Daarnaast is er onder meer werk aan de balustrades, het voeg- en houtwerk, lood en leien dak van de spits en het uurwerk. 

Bart Brouwers

Uitdaging

Bart Brouwers, werkorganisator bij Nico de Bont: “Het was een uitdaging om de staalconstructie passend binnen de constructieve mogelijkheden en de beschikbare ruimte te ontwerpen. Na een intensieve samenwerking met het hele projectteam is het toch gelukt en zijn we er trots op dat we zijn gestart!" Jan van der Pasch, uitvoerder bij Nico de Bont vult aan: "Het is bijzonder om te zien hoeveel staal je op een 'postzegel' plaatst. De hoeveelheid staal dat kwam aanrijden op de vrachtwagen was indrukwekkend. Maar alles verloopt voorspoedig en volgens planning. Mooi om mee te maken."  

Lees het artikel met Jaap van Engelenburg, beluister het radio interview of bekijk de video!

Klik hier