Kunstbruggen Oranje Loper Amsterdam geopend

15 dec 2022

Foto: Gitte Spinder

In Amsterdam wordt van de nood een deugd gemaakt. De acht hulpbruggen, nodig voor de restauratie van de historische bruggen in de binnenstad, zijn omgetoverd tot ware kunstbruggen. Wat de kunstwerken extra bijzonder maakt, is dat ze bestaan uit allemaal kleine gaatjes. In het donker schijnt hier licht doorheen waardoor er een verlichte kunstroute ontstaat. Woensdag 14 december werden de kunstbruggen officieel geopend door (stadsdeel)wethouders van de gemeente Amsterdam.

Hulpbruggen worden Kunstbruggen

Programma Oranje Loper vernieuwt de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en 9 bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren zijn hulpbruggen geplaatst waarin alle kabels en leidingen liggen die normaal in de bruggen zitten. Zo blijven gas, water, stroom, telefonie en internet het doen als er aan de bruggen wordt gewerkt. De gemeente Amsterdam heeft een openbare uitvraag gedaan aan kunstenaars om een ontwerp in te dienen. Bewoners en ondernemers in de buurt mochten uiteindelijk hun favoriete ontwerp kiezen. De komende jaren sieren deze kunstwerken de zijpanelen van de hulpbruggen.

Acht kunstbruggen geopend op route Oranje Loper

‘kunstroute’ en audiotour

Wat de kunstwerken extra bijzonder maakt, is dat ze bestaan uit allemaal kleine gaatjes. Als het donker wordt, schijnt hier licht doorheen. Zo ontstaat er als het ware een verlichte kunstroute. Voor deze route is een audiotour gemaakt, ingesproken door actrice (en buurtbewoonster) Anna Drijver. In een uurtje wandel je van de Jan Evertsenstraat naar het Paleis op de Dam. Tijdens de wandeling vertelt Anna meer over de 8 kunstwerken en de bruggen en straten die vernieuwd worden en komen er leuke weetjes voorbij over de naamgevers van de straten en bekende gebouwen.

Monumentaal karakter behouden

Samen en in opdracht van het bouwteam Mobilis/Dura Vermeer/gemeente Amsterdam herstellen wij de historische delen van 9 bruggen in Amsterdam. De bruggen zijn zo’n honderd jaar oud, in slechte staat en dus nodig aan vervanging toe. Onze taak is om de buitenkant van de bruggen te restaureren, zodat het monumentale karakter geheel behouden blijft. Wij zijn verantwoordelijk voor het herstellen van de natuursteen, het metselwerk en de brugleuningen: alles in ere van het ontwerp van architect Piet Kramer.

Kunstbrug Prinsengracht (bron: gemeente Amsterdam)