Monumentenservice Nico de Bont restaureert Cinema Royal

27 jun 2017

Aan de Hinthamerstraat 26 in 's-Hertogenbosch staat de voormalige bioscoop Cinema Royal. De voorgevel van dit gemeentelijk monument is onlangs door de Monumentenservice van Nico de Bont prachtig gerestaureerd.

Nadat de subsidiebeschikking was verleend is de Monumentenservice van Nico de Bont gestart met de werkzaamheden aan de voorgevel. Het voegwerk is hersteld, nieuw zink is aangebracht, de gevel is gereinigd en het glas-in-lood raam opnieuw verlood. Aan de hand van oude foto’s is de nieuwe olifant gemaakt. De nog aanwezige olifant was namelijk niet oorspronkelijk en leek niet op de olifant die op oude foto’s zichtbaar was.

Cinema Royal in 1950 (bekijk op beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Cinema Royal in 2017

Op de zolder is nog een oorspronkelijke lichtarmatuur gevonden. Hiervan werd een tweede armatuur gesmeed, waarna deze werden teruggeplaatst. Vanuit de gemeente lag er een wens om de verflagen van de gevel (natuursteen) te verwijderen. Bouwfysisch (ademen van de gevel) en esthetisch is dit een verbetering voor de gevel. Nadat enkele proefjes waren uitgevoerd, kon de gevel worden ontdaan van alle verflagen en is de natuursteen ‘Anrochter Grunstein’ weer in het zicht gekomen.

Het pand is inmiddels opgeleverd en ‘s-Hertogenbosch is weer een mooi pand rijker!