Monumentenservice restaureert Heerenhuys De Heuvel, Rotterdam

25 jan 2018

Onze vakmannen van Monumentenservice kunnen hun hart ophalen bij deze nieuwe opdracht die we hebben ontvangen van Stadsherstel Historisch Rotterdam. Het betreft rijksmonument Heerenhuys De Heuvel, gelegen in het park aan de voet van de Euromast aan de Baden Powellaan. Een bijzonder pand  voor Nico de Bont omdat ca. 20 jaar geleden door ons een grote restauratie is uitgevoerd aan het casco van het gebouw.

De opdracht omvat voornamelijk diverse interieur timmerwerken zoals lambriseringen, nieuwe paneeldeuren en schuiframen. Ook wat klein herstel aan de monumentale buitengevels is noodzakelijk.

Het pand is momenteel in gebruik als zalen- en evenementenlocatie Het Heerenhuys. Een mooie uitdaging die er vanuit de opdrachtgever ligt is om op 13 april gereed te zijn omdat er dan weer een bruiloft staat gepland!

Historie van het momument

Voormalige buitenplaats de De Heuvel - Het Heerenhuis uit circa 1750 was het hoofdgebouw van buitenplaats De Heuvel in het door architect Zochers ontworpen park bij de Euromast. Het pand is rijksmonument en onderdeel van het beschermde stadsgezicht Scheepvaartkwartier. Het Heerenhuis lag oorspronkelijk tegen een zomerdijkje met de voorgevel gericht op de Westzeedijk. Het is het woonhuis geweest van een aantal bekende Rotterdamse families, zoals Elsevier en Van Stolk. Rond 1855 werd besloten niet langer uit te kijken op de Westzeedijk, maar de voorgevel naar de andere kant van het pand te verplaatsen: men wilde zicht op de rivier.

Er is een testament uit januari 1820 waarin door een notaris en taxateur hun ronde door Het Heerenhuis kamer voor kamer wordt beschreven. Aan de hand van deze inventarisatielijst ontstaat een stapvoetse beschrijving van het Het Heerenhuis, die doet vermoeden dat er door de jaren heen, en doorgeredeneerd naar nu, betrekkelijk weinig aan de indeling is veranderd.
In 1875 werd het pand aangekocht door de Gemeente Rotterdam, waarna in 1886 G.J. de Jongh het plan lanceerde om Het Park van Zochers en De Heuvel te verenigen tot één park. Rond 1900 was dit gereed.

Vanaf 1910 werd het pand aan particulieren verhuurd, waaronder het Rode Kruis en de Academie van Beeldende Kunsten. In 1985 kreeg het pand een horecabestemming en nam een caférestaurant haar intrek. Stadsherstel heeft het rijksmonument in 1995 gekocht met een restauratieverplichting. In 1996 is het pand gerestaureerd onder leiding van restauratiearchitect Ir. A. van der Zwan. Het monument is momenteel een zeer geliefde locatie voor bruiloften en recepties waardoor tal van Rotterdammers (en bezoekers) jaarlijks kunnen genieten van een uniek stukje Rotterdamse geschiedenis.