Nieuwe stap in verduurzaming grachtenpand Amsterdam

14 okt 2021

In het monumentale grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal 136 zijn de eerste Groene Palen in de grond geplaatst. Een mooie stap in de verduurzaming van dit bijzondere monument. Het pand gaat van het aardgas af en er komt een warmtepomp en vloerverwarming in. De energie wordt met behulp van ‘de Groene Paal’ rechtsreeks uit de grond gehaald.

De techniek hierachter houdt in dat er warmtewisselaars in de funderingspalen worden geplaatst, in combinatie met een warmtepomp. Door de omgevingstemperatuur van de bodem wordt de vloeistof een aantal graden opgewarmd. In het pand komt een warmtepomp te staan. De warmte uit de bodem wordt door de warmtepomp omgezet naar bruikbare energie om jarenlang het pand mee te verwarmen en/of koelen. In totaal worden 19 palen in de grond geplaatst.  

Achtergrondinformatie
Het monumentale grachtenpand op de Oudezijds Voorburgwal 136 wordt verbouwd tot duurzaam icoon. Sociaal vastgoedbedrijf NV Zeedijk kocht het pand in 2018, met als doel het monumentale erfgoed te behouden voor de toekomst. Het rijksmonument, gebouwd in de 18e eeuw, is hard toe aan grootschalige restauratie. Een uitgelezen kans voor het verduurzamen van het volledige pand.

Duurzaamheid centraal
Samen met De Groene Grachten is er een plan gemaakt voor de verduurzaming, dat is uitgewerkt door architectenbureau van Stigt. In het ontwerp van het prijswinnende architectenbureau staat duurzaamheid dan ook centraal.

Op het pand komen zonnepanelen. De ramen, muren en houten balken worden goed geïsoleerd. De gebruikte (isolatie)materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk en biobased. Het pand gaat van het aardgas af en er komt een warmtepomp en vloerverwarming in. Energie wordt daarnaast met behulp van een “groene paal” rechtstreeks uit de grond gehaald.

Eddy de Veer

Nét dat stapje verder in verduurzamen
De verbouwing wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo gaat bijvoorbeeld het transport van bouwmaterialen over water met elektrisch vervoer om de kwetsbare kademuren te ontlasten, de overlast op de krappe straat voor de buurt te verminderen en de CO2-uitstoot te beperken. De verbouwing wordt uitgevoerd in samenwerking met restauratieaannemer Nico de Bont.