Onzichtbaar restaureren vanaf het water in de Binnenhaven

02 aug 2017

Hans van Eert en Syquin van den Berg

Bijzonder project

De kademuren van de Binnenhaven worden gerestaureerd om de waarde van dit historische en beeldbepalende bouwwerk voor de stad te behouden. Hans legt enthousiast uit: "We herstellen het loszittend metselwerk vanaf de stuw tot de Boompoort. Daarnaast worden de houtachtige gewassen in de muur verwijderd. Op de waterlijn komt een band van natuursteen als bescherming van het metselwerk tegen vorstschade. De kademuur heeft een totale lengte van 800 m1."

Evalueren- leren – verbeteren

Syquin; ”Om overlast voor bewoners van de binnenstad te beperken voeren we de restauratiewerkzaamheden vanaf het water uit en hebben we een mobiel bouwterrein. We hebben maar een beperkte werkruimte op de kade. Materiaal ligt daarom in depot op de gemeentewerf en wordt in kleine transporten naar de Binnenhaven gebracht. Een superfijne oplossing.” De werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd. “We hebben met elkaar gezocht naar de meest efficiënte werkwijze. We hebben een ponton waarmee op het water wordt gewerkt en een taatskuip waarmee we ook onder de waterlijn  natuursteen kunnen aanbrengen”, legt Syquin uit. “We hebben in het begin de tijd genomen om het werk te leren kennen en de werkwijze uit te proberen. Dit heeft veel tijd gekost, maar was het allemaal waard. Inmiddels rijdt onze trein op volle snelheid en halen we deze tijd ruimschoots in. We bespreken na iedere 6 vakken met zijn allen wat beter of anders zou kunnen. Dit heeft geleidt tot een grote en kleine verbeteringen in onze aanpak, waardoor we nu veel sneller kunnen werken. En niet alleen het proces, ook de werksfeer en het begrip voor elkaar is daardoor echt super. Alle vakmannen geven aan hier niet weg te willen. Iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid, komt met ideeën en werkt vol enthousiasme aan de kademuur.” Hans benadrukt: “De sfeer onderling is echt super, we denken hetzelfde en zijn echt 1 team. Dat komt ook omdat we hier met alleen maar eigen mensen werken.” 

Syquin van den Berg

Alles gaat door

De restauratie heeft een repeterend karakter, maar is alles behalve eentonig. Hans vertelt; “Dit is gewoon keimooi werk om te doen, net als de tuinmuur bij Park Sorghvliet. Je denkt over iedere steen na, komt altijd onverwachte situaties tegen die vragen om creatieve oplossingen en werkt op een unieke plek midden in ’s-Hertogenbosch. Op het water werken is ook bijzonder; soms kom ik thuis en voelt het of ik nog op het water deins. Daarnaast wordt alles met de hand gedaan; er komen geen kranen of andere machines aan te pas. De jonge eendjes zwemmen langs ons af en ook alle plezierboten varen onverstoorbaar door. Alles om ons heen gaat gewoon door, eigenlijk zijn we onzichtbaar.”   

Omgeving

Communicatie met de omgeving is in de binnenstad erg belangrijk. Syquin vertelt; “De BouwApp is bij dit project echt een uitkomst. We kunnen makkelijk met omwonenden communiceren en de interactie aangaan. Naar aanleiding van de app is een woonbootbewoner knooples komen geven om alles extra goed vast te leggen en we hebben een buitenboordmotor gekregen om aan het vlot te bevestigen. Hans vult aan; “er komen regelmatig bewoners een praatje maken en de voortgang bekijken. Daar maken we ook graag tijd voor. We vinden het leuk om te vertellen wat we hier maken. Laatst kwam een bewoonster aan met ijsjes voor iedereen en tijdens de hitte stonden er koude blikjes drinken voor ons klaar. Had niet gehoeven, maar wel heel attent.”

"Er komen regelmatig bewoners een praatje maken en de voortgang bekijken. Daar maken we ook graag tijd voor. Laatst kwam een bewoonster aan met ijsjes voor iedereen en tijdens de hitte stonden er koude blikjes drinken voor ons klaar"

Hans van Eert

Fijne samenwerking

De twee heren hebben elkaar in dit project goed leren kennen en zijn positief over de samenwerking. Syquin: “Ik ben hier nog niet lang werkzaam, dus dat is vanuit beide kanten in het begin aftasten. En dit project is ook alles behalve standaard. De bevlogenheid en kennis van Hans gaf me het vertrouwen in een goede samenwerking en een mooi resultaat, en dat is volkomen terecht. We komen samen overal uit en zitten op 1 lijn. Hans vult aan ;”Ik vind Syquin een hele fijne collega, in voor een praatje en denkt ook mee over hoe wij het moeten uitvoeren.” Syquin: “We kunnen op kantoor nog zoveel bedenken, uiteindelijk maak je het samen buiten op de bouw.”