Open Monumentendag 2021

06 sep 2021

Net zoals andere jaren openen duizenden monumenten op 11 en 12 september overal in Nederland gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Natuurlijk worden hierbij de maatregelen tegen de verspreiding van het Covid-19 virus in acht genomen. 

Benieuwd naar onze projecten? Een aantal van de monumenten waar onze collega's aan het werk zijn (of zijn geweest), is ook geopend tijdens dit weekend.

Utrecht

Vooral in Utrecht zijn er veel monumenten te bezoeken waar onze vakmannan aan het werk zijn, of zijn geweest. Bijvoorbeeld een gratis beklimming in de Domtoren én een bezoek aan de bouwplaats waar je alles kan ontdekken over de meest bijzondere stenen en ornamenten van de Domtoren (reserveren via www.domtoren.nl).  Hier kun je een vraag stellen aan de experts van de restauratie? Ook is er de mogelijkheid om op de bouwplaats een videoboodschap achter voor het twitter en instagram-account van de restauratie: torensUtrecht. 

Vanaf het Domplein start een mooie fietsroute langs de Utrechtse Forten. Tijdens de route kunt u zien wat voor werk we aan het verrichten zijn bij Fort de Gagel. Hier wordt ook een toelichting gegeven over het Fort en de ontwikkelingsplannen. Ook langs de route het door ons gerestaureerde Fort Hoofddijk. Beide forten zijn onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie. Een aanrader!

Meer informatie over Open Monumentendag Utrecht vindt u op www.openmonumentendagutrecht.nl

Lees

Amstelveen

In Bovenkerk, Amstelveen kunt u eveneens een bezoek brengen aan een werk van ons: de Sint-Urbanuskerk. In deze kerk, die in september 2018 grotendeels door brand werd verwoest, zijn wij inmiddels volop bezig met het herstellen van de indrukwekkende gewelvenwerken. Wilt u daar meer over weten of een glimp opvangen van de door ons nieuw opgebouwde gewelven? Tijdens de Open Monumentendag staat er een speciale doorlopende presentatie met achtergrondinformatie voor u klaar. Veel kijkplezier…

Arnhem

Ook in Arnhem zijn diverse monumenten te bezoeken. Waaronder de Eusebiuskerk waar momenteel door ons  gewerkt wordt aan het graf van Karel van Gelre. Bekijk de website van de Eusebius voor meer informatie.

's-Hertogenbosch en Vught

Tijdens de Open Monumentendagen zijn ook de monumenten in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught gratis te bezoeken. Het is ieder jaar dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Dit jaar is dat wederom in aangepaste vorm. Met wandelingen en fietstochten worden de opengestelde panden verbonden. De Sint-Janskathedraal met de onlangs door ons gerestaureerde toren is zeker de moeite van een bezichtiging waard. Bekijk het gehele programma op www.erfgoedshertogenbosch.nl/activiteiten/open-monumentendag.

Haal je liever de monumenten bij je in huis? Bekijk ze via

Meer weten over Open Monumentendag en het volledige programma in heel Nederland? Direct reserveren? Kijkt u dan op www.openmonumentendag.nl waar u op plaats of monumentennaam kunt zoeken. We wensen u veel plezier!

Ontdek het zelf