Renovatie Binnenhof: 'Elke deur een unieke QR-code'

Eddy de Veer is projectmanager restauratie bij Nico de Bont, betrokken bij de renovatie van het Tweede Kamercomplex aan het Binnenhof. Hij vindt het fantastisch om dit project onder handen te hebben, vanwege de monumentale waarde maar ook omdat er met zoveel partijen wordt samengewerkt: “Die groepsdynamiek is heel bijzonder.”

Daar stond hij dan zelf in de plenaire zaal, oog in oog met de metershoge panelen van Rudi van de Wint. En op de roltrap in de Statenpassage. Rondlopen in de beelden die je allang kent van tv: De Veer vond de eerste keer in het Tweede Kamergebouw een bijzonder moment. Inmiddels vormt het zijn dagelijkse decor. Veel tijd om lang bij dat eerste moment stilte staan was er niet, want de dagen van een projectmanager restauratie zijn goed gevuld. Hij is in september 2020 betrokken geraakt, sinds een klein jaar werkt hij bijna fulltime aan deze klus en kent hij de gebouwen als zijn broekzak.

Uitvoerbaar plan

De Veer leidt een team van restauratiespecialisten dat dagelijks betrokken is bij het uitwerken van de ontwerpen, onderzoek aan de gebouwen en advisering. Daarnaast is op dit moment een grote groep timmerlieden bezig met het aanbrengen van beschermingsmateriaal in de kwetsbare, historische vertrekken. Zo maken zij het gebouw klaar voor de renovatie.

Renoveren, zo ver is het nog niet: “We zijn nu vooral bezig om de ontwerpen te vertalen in een uitvoerbaar plan. Kunnen we, uitgaande van het ontwerp, bijvoorbeeld luchtkanalen of elektra maken achter een wand of boven een plafond in een monumentale ruimte? Of een voorziening in het kader van de beveiliging? Het netjes en zoveel mogelijk uit het zicht aanbrengen van die voorzieningen is altijd de crux in monumentale gebouwen die historische waarde hebben. Zo doorlopen we alle monumentale gebouwdelen.”

Marjella Prins

Kun je iets vertellen over de moderne middelen die jullie gebruiken?
‘Er is een volledige 3D-scan van alle ruimten van het Tweede Kamercomplex gemaakt. Hiermee is een 3D BIM-model gemaakt van alles dat je kunt zien. Nu zijn we zaken aan het onderzoeken die niet meteen zichtbaar zijn: wat zit er achter de wanden, boven de plafonds en onder vloeren? Zijn er bepaalde gebreken? Zijn de balken stevig genoeg? Is er ruimte voor leidingen, kabels of installaties? Daarvoor moeten stukjes wand, plafond en vloer heel voorzichtig worden opengemaakt. Van wat we aantreffen maken we rapporten en we voegen de informatie toe aan de digitale projectomgeving BIM360. Zo krijgen we een goed overzicht’.

Met wie werk je binnen TBI samen? 
‘Natuurlijk met onze partners J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros maar ook met onze TBI-zuster Hazenberg Bouw. Zij beschikken over BIM-regisseurs en omdat we met hen in één pand zitten, werken we op het gebied van digitalisering veel samen. Dat leidde bijvoorbeeld tot het markeren van bouwonderdelen met een QR-code. Zo geven we elke deur een unieke QR-code zodat we meteen kunnen zien waar hij vandaan komt en of hij terugkomt of wordt vervangen. Ook kunnen we met de QR-code aangeven of er straks bijvoorbeeld een sparing voor een deurdranger moet worden ingefreesd. Dat vraagt nu wat meer werk, maar daar plukken we straks de vruchten van.’ 

Wat maakt jou blij in je werk?
‘Als ik iets aflever waarmee de volgende discipline verder kan. Na ons schoorstenenonderzoek kan de installatieadviseur met zijn ontwerp aan de slag. Zo kan ik ook een timmerman, werkvoorbereider of calculator de informatie bieden die hij of zij nodig heeft. Voor het ophalen van die informatie heb ik de hulp van allerlei specialisten nodig. Maar elk onderdeel dat ik zo verder help, maakt me blij.’ 

De renovatie van het Tweede Kamer complex aan het Binnenhof wordt gerealiseerd door een combinatie van drie TBI-bedrijven.

Stuur artikel door