Restauratie Huis van Bosch gestart

16 nov 2020

Het rijksmonument ‘De Kleine Winst’ aan de Markt 29 in ’s-Hertogenbosch wordt het ‘Huis van Bosch’. Met de restauratie en herbestemming van het Huis van Bosch wordt door de Gemeente ’s-Hertogenbosch een fysieke herinneringsplek gecreërd voor Jheronimus Bosch. Daarmee verbinden zij deze  wereldberoemde Bosschenaar blijvend aan de stad en worden 8 eeuwen unieke bouwhistorie zichtbaar gemaakt. In het voormalige woonhuis/atelier van de schilder Jheronimus Bosch is zijn leven straks zichtbaar en tastbaar aanwezig. Na de restauratie geeft de Stichting Jheronimus Bosch Centrum invulling aan het ‘Huis van Bosch’.

Wij zijn er trots op dat onze vaklieden het Huis van Bosch mogen restaureren en verduurzamen.

Duurzame restauratie

De restauratie van het pand gebeurt zo duurzaam mogelijk. Het pand is én blijft gasloos. Daarnaast is gekozen voor duurzame oplossingen met o.a. led-verlichting, isolatie en een warmtepomp.

Herbestemming

Het ontwerp restauratieplan houdt rekening met de wensen van de stichting Jheronimus Bosch Centrum. Zij ontwikkelden een concept voor het woonhuismuseum ‘Huis van Bosch’. In het Huis van Bosch beleef je straks het leven en werken van Jheronimus Bosch. Wie was de persoon achter de wereldberoemde kunstenaar? In een rondgang door het huis wordt de bezoeker straks meegenomen op een spannende reis. En komt de geschiedenis op magische wijze tot leven.

Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Zij hopen eind 2021 de deuren van Het Huis van Bosch te openen voor publiek.

Restauratieteam

Het restauratieteam gaat het komende jaar hard aan de slag om dit bijzondere rijksmonument weer toegankelijk te maken voor publiek. Teamlid Verlaan & Bouwstra architecten maakte het ontwerp voor de restauratie. Samen met Nico de Bont en Installatiebedrijf Kuijpers maakt dit team het komende jaar 8 eeuwen Bossche bouwhistorie weer zichtbaar.

Verlaan & Bouwstra architecten maakte deze video met een impressie van het toekomstige Huis van Bosch. Leuk om nu al een idee te krijgen van het resultaat!


Meer informatie over het project is ook te vinden op de projectpagina van de Gemeente 's-Hertogenbosch.