Restauratiebedrijf Nico de Bont verwerft project Domtoren Utrecht

02 nov 2018

Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught is door de gemeente Utrecht geselecteerd als hoofdaannemer voor de restauratie van de Domtoren. Voor het einde van dit jaar wordt gestart met de bouw van de steiger waarna in bouwteamverband het restauratieplan zal worden uitgewerkt. De restauratie zal in de zomer van 2019 starten en vijf jaar gaan duren.

De 112 meter hoge Utrechtse Domtoren is in 1975 voor het laatst gerestaureerd. Belangrijkste gebreken op dit moment zijn verval van natuursteen en baksteen in de gevels en schade als gevolg van roestend ankerwerk in de achtkantige lantaarn van de toren. In deze lantaarn is nog veel origineel 14e-eeuws natuursteen aanwezig dat Nico de Bont op een consoliderende manier zal restaureren. Daarnaast worden ook de houtconstructies, het glas-in-lood, het uurwerk, de klokken en het lood- en leiwerk van de spits gerestaureerd. De totale kosten van de restauratie zijn geraamd op € 37,2 mln. Architect van het project is Rothuizen uit Middelburg.

  • Robert Oosterbroek

Vakmanschap en innovatie

De gemeente heeft uit de drie inschrijvers de aanbieding van Nico de Bont als economisch meest voordelig beoordeeld. Naast prijs waren restauratievisie en plan van aanpak belangrijke criteria. De aanpak van Nico de Bont kenmerkt zich door de combinatie van gedegen vakmanschap en een hedendaagse manier van organiseren. Ketenintegratie, LEAN, BIM en diverse speciaal ontwikkelde digitale tools vormen de basis voor hun innovatieve manier van restaureren. Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk is co-maker voor de natuursteenleverantie en ROJO Steigerbouw uit Delft heeft de bouw van de steiger voor zijn rekening genomen.

Sint-Jan en Eusebius

Voor de restaurateurs van Nico de Bont is de restauratie van de Domtoren een mooi vervolg op eerdere grootschalige natuursteenrestauraties als die van de Sint-Janskathedraal in ’sHertogenbosch en de Eusebiustoren in Arnhem. Directeur Boudewijn de Bont: “We zijn erg verheugd met de opdracht voor dit spraakmakende project. We hebben de afgelopen tien jaar veel jonge mensen opgeleid voor dit type restauraties. De restauratie van de Domtoren is dan ook een prachtige uitdaging voor deze bevlogen vaklieden.”