De herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique is een feit. Met de botanische kas als paradepaardje van het kazernecomplex, is Breda een icoon rijker. Breda Botanique bestaat uit een mix van stedelijke functies waaronder huurappartementen, horeca, filmhuis en een boetiek hotel. Nico de Bont voerde als hoofdaannemer in opdracht van ontwikkelaar Synchroon de restauratie- en bouwwerkzaamheden uit.
Eddy de Veer is projectmanager restauratie bij Nico de Bont, betrokken bij de renovatie van het Tweede Kamercomplex aan het Binnenhof. Hij vindt het fantastisch om dit project onder handen te hebben, vanwege de monumentale waarde maar ook omdat er met zoveel partijen wordt samengewerkt: “Die groepsdynamiek is heel bijzonder.”
Ruim 150 jaar oud is de katholieke Sint Catharinakerk bij Stratumseind in hartje Eindhoven. Een prachtig stadsicoon van de hand van de bekende architect Pierre Cuypers. Willen we dit rijksmonument in goede kwaliteit voor de toekomst behouden, dan is regulier onderhoud nodig, in afwachting van een volledige restauratie over enkele jaren. In opdracht van gemeente Eindhoven - eigenaar van het gebouw - voert het team van Nico de Bont in 2022-2023 onderhoudswerkzaamheden uit.
Restauratiemetselaars brengen geschiedenis weer tot leven. Het vak dat zij uitoefenen is zoveel meer dan gewoon metselen, er komen veel meer details en bijzonderheden bij kijken. In het project Herman Moerkerkpark in de oude binnenstad van ‘s-Hertogenbosch is het metselen extra bijzonder. Hier werken de vakmensen van restauratieaannemer Nico de Bont aan de gedeeltelijke herbouw van de eerste stadsommuring uit de 13e eeuw. Ze herstellen de bijzondere metselwerkrestanten, bouwen de oude muur inclusief historische details weer op en brengen zo de stadsmuur weer tot leven.
In de 'Week van de Circulaire Economie' spreken we Sanne Beckers, duurzaamheidsexpert bij Nico de Bont | TBI. “Herbestemmen van ruimtelijk erfgoed is in beginsel al circulair. Niet alleen behouden we met erfgoed historische en culturele waarden, maar ook de materialen die soms al eeuwen in gebruik zijn. We gooien nauwelijks iets weg en hergebruiken materialen uit het gebouw of van een ander pand uit dezelfde stijlperiode. We hebben onlangs bijvoorbeeld balken gevonden bij een tweedehands bouwmaterialenhandel die kwamen uit het buurpand van het door ons herbestemde Huis van Bosch in Den Bosch. Geweldig, toch?”
Het team van Nico de Bont heeft De Volharding, het voormalige rijstpakhuis uit 1866 op het terrein van ARTIS, volledig gerestaureerd en verduurzaamd. Het historische exterieur is in ere hersteld en alle gevels en daken zijn grondig geïsoleerd. Uniek zijn de bijzondere zonnepanelen op het zinken dak.
In Amsterdam wordt van de nood een deugd gemaakt. De acht hulpbruggen, nodig voor de restauratie van de historische bruggen in de binnenstad, zijn omgetoverd tot ware kunstbruggen. Wat de kunstwerken extra bijzonder maakt, is dat ze bestaan uit allemaal kleine gaatjes. In het donker schijnt hier licht doorheen waardoor er een verlichte kunstroute ontstaat. Woensdag 14 december werden de kunstbruggen officieel geopend door (stadsdeel)wethouders van de gemeente Amsterdam.
In de historische panden aan de Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg organiseren studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg de expositie Kunst Kraak (12 t/m 15 december). Als eigenaar en herontwikkelaar van deze plek bieden we jong talent graag de ruimte zich te laten zien en van zich te laten horen. Met dit initiatief wordt de historische omgeving levend en vitaal gehouden, belangrijk voor het behoud van een monument.
Midden in de historische binnenstad van Haarlem renoveren en verduurzamen wij een van de oudste scholen in Nederland. De rijks monumentale gebouwen van het Stedelijk Gymnasium voldoen niet meer aan de eisen van een modern schoolgebouw. De modernisering van deze historische panden wordt gecombineerd met nieuwbouw, geheel uitgevoerd in hout. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden afgerond en start de opbouwfase en de uitbreiding. Op vrijdag 2 december hesen wij enkele vlaggen in top om dit heuglijke moment te vieren.
Binnen het Herman Moerkerkpark komen oud en nieuw mooi samen. Dit park bevat restanten van de eerste stadsommuring uit de 13e eeuw. We herstellen in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch deze bijzondere metselwerkrestanten, restaureren de muren en metselen een nieuwe muur. Er zijn zo’n 40.000 stenen gebakken die passen bij de 13e-eeuwse stadsmuur van ’s-Hertogenbosch. Onze vakmensen en wethouder Marianne van der Sloot metselden op woensdag 23 november de eerste steen.