Slachtstraat Filmtheater geopend!

14 apr 2022

Vanaf vandaag draaien de eerste films in Slachtstraat Filmtheater. Dit theater is geboren uit een passie om dit unieke monumentale complex met een functie als cultureel en filmisch hart in de stad weer open te stellen voor publiek. Uniek is te noemen dat Stelling en het Utrechts Monumentenfonds in deze bijzondere tijd een dergelijke samenwerking durfden aan te gaan. Het vertrouwen en de passie was groot om er een prachtige culturele hotspot van te maken, van én voor de stad. En dat is gelukt! Of zoals werkvoorbereider Thijs Verstraaten aangeeft "De plek waar een mooi stukje Utrechts verleden, een bruisende nieuwe toekomst heeft gekregen."

Thijs Verstraaten

Thijs Verstraaten

Gezamenlijke passie

“Deze plek verdient het om het cultureel en filmisch hart van de stad te worden,” vertelt Thijs enthousiast. “Anders gezegd: we wílden allemaal dit unieke monumentale complex ook een nieuw leven geven. We hielden de lijnen daarom kort, hakten knopen snel door, en zorgden met elkaar voor een prettige werksfeer.

We vinden het belangrijk om te verrassen en ze te laten zien dat wij de partij zijn, waarmee creatieve ideeën maakbaar en haalbaar worden.”

"Wij (Slachtstraat Filmtheater en het Utrechts Monumentenfonds) zijn iedereen dankbaar voor hun bijdrage! We hebben de laatste maanden als een familie naar de eindstreep toegewerkt. Het prachtige Filmtheater dat er nu staat is iets om enorm trots op te zijn!"

Interessante aspecten

Bij de restauratie is ook breed gekeken naar toepassingen voor de toekomst. Thijs: “Het complex is verduurzaamd we met het aanbrengen van de lift hebben we er voor gezorgd dat de filmzalen voor iedereen toegankelijk zijn. Interessante aspecten voor de bouw, omdat je daarbij rekening moet houden met de monumentale staat van het geheel. Daarnaast heeft de wens om drie zalen te creëren ons voor een leuke uitdaging gesteld. Om dat te kunnen realiseren, moesten we namelijk een extra vloer in het pand toevoegen. Al met al is het gewoon gaaf, om op een mooie, monumentwaardige manier waardevolle elementen aan het gebouw toe te voegen, waardoor het weer jaren mee kan.”

Maatwerk

“De panden in het complex zijn erg verschillend en komen uit andere bouwtijden. Daardoor werkten we niet zomaar vanuit één oplossing voor het totale complex. We benaderden de ingrepen en mogelijkheden per ruimte. Dat moest ook wel, want we zijn tijdens de restauratie al een paar keer voor verrassingen komen staan, die om maatwerk vroegen. Dán ging het om onvoorzien asbest, dán om de staat van de plafonds, dán weer om de dikte van de vloeren. Dat maakt dit soort restauratiewerk ook zo leuk. Je moet steeds weer flexibel en creatief zijn.”

Fotografie: Russcher Tekst & Beeld voor Stichting het Utrechts Monumentenfonds

Het eindresultaat bekijken?

Laat je inspireren!