Trots op dat ik na tien jaar nog steeds bedankjes krijg

19 sep 2017

“Ik houd van het oude, het authentieke,” vertelt Jan van der Velden, timmerman bij TBI-bedrijf Nico de Bont en specialist in restauratiewerk. “Nieuwbouw doe ik niet. Als je me dat vraagt, dan draai ik meteen om. Ha, ha.”  

“Van oorsprong ben ik timmerman, maar ik doe ook natuursteenreparaties, metselen en het bijkleuren van stenen. Historische bouwwerken terugbrengen in de oude staat en dat je daar niets van ziet, dat is wat we doen. We kunnen dus nooit voor een zesje gaan. Meestal werk ik in kerken en kastelen. Dat er nog mensen zijn die dit kunnen, hoor ik wel eens. Ik vind het zelf supermooi en dankbaar werk en ik kom op plekken waar niemand komt. Dat is toch bijzonder?

Ik kom uit een gezin van zestien kinderen. Toen ik jong was kon ik profvoetballer worden, maar mijn ouders wilden dat niet: Jij wordt gewoon timmerman. Dat vond ik toch wel erg. Maar ik ben altijd positief en enthousiast. Ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dat ik dit mag doen, dat is al iets om trots op te zijn. Tien jaar geleden heb ik met een maat het Begijnenhof in Breda opgeknapt. Daar komt ook goed omgaan met mensen bij kijken. En dat werkte, ik krijg nu nog kaartjes van de dames die daar wonen! Ik zal je iets verklappen: op elk werk metsel ik een glazen pot in, met daarin een brief, een munt en een krantenknipsel. Weggewerkt in een muur of iets dergelijks. Doe ik al 24 jaar. Dat is toch mooi als iemand dat over honderd jaar vindt! Ik vind zelf ook regelmatig te gekke dingen tijdens restauraties: oude munten, gebruiksvoorwerpen. Wat ik dagelijks doe is specialistisch vakwerk, een uitstervend beroep. Wie mij gaat opvolgen? Goeie vraag. Ze moeten leerlingen meer volwaardig werk geven om ze te stimuleren. Niet alleen materialen laten halen. Dat zou al een goed begin zijn.”

Bron: De Bouw maakt het | portret RauwCC


Lees meer over het project