Trots op een geslaagde combinatie van oud en nieuw

21 aug 2017

Als werkvoorbereider restauratie bij Nico de Bont (TBI) zorgt Moniek van Hoof er onder andere voor dat vakmensen tijdig over de juiste materialen beschikken om metselwerk te herstellen en tegel- en houtwerk te kunnen doen. “Ik heb zo mijn adresjes.”  

“Inkoop is een belangrijk onderdeel van mijn werk. We zoeken altijd eerst naar origineel, oud materiaal. Als dat er niet is laten we het nieuw maken, in de originele look. Hier bij Eikenburg bewaak ik, samen met de monumentencommissie van de gemeente Eindhoven, dat wat we maken goed past bij het pand. We vinden het belangrijk dat het monumentale karakter behouden blijft. Soms zijn we het er ergens niet over eens, maar in goed overleg en respect voor elkaars belangen komen we er altijd uit.

Wat we hier doen is eigenlijk nieuwbouw in een oud jasje. Het leuke van restauratie is dat het niet altijd van een tekening te maken is. Je komt altijd onverwachte situaties tegen, die vragen om creatieve oplossingen. Dat is de uitdaging. Oude interieurs, daar had ik altijd al iets mee. Ik vind het dan ook leuk om in mijn vrije tijd meubels op te knappen. Ik ben afgestudeerd in het herbestemmen van monumenten  als onderdeel van bouwtechnische bedrijfskunde aan de HTS in Tilburg. Met mijn opleiding kan ik richting projectontwikkeling gaan, maar dat ligt mij niet zo. Ik ben meer een bouwvrouw. Zeker bij kleinere klussen waar ik als projectleider mensen bij de hand kan nemen om te adviseren en samen tot de beste oplossing te komen. Dan kom ik het best tot mijn recht. Ik heb daarbij goed contact met de mannen buiten. Dat moet ook wel, want je moet het samen maken. Gelukkig zie ik steeds meer vrouwen in de bouw, óók op technische onderdelen. Het leuke van mijn werk is dat ik op bijzondere plekken kom, zoals het neushoorn- en dwergnijlpaardenverblijf in Diergaarde Blijdorp. Gaaf toch? Maar écht trots ben ik als mensen achteraf blij zijn over hoe het proces liep en het eindresultaat mooi vinden - een geslaagde combinatie van oud en nieuw.”

Bron:  De bouw maakt het | portret: RauwCC

Meer informatie over Klooster Eikenburg?

Landgoed Eikenburg