Bijzonder restauratiewerk aan 'Praalgraf Karel van Gerle' in beeld

Written by Els van Esch
02 nov 2021

In de Eusebiuskerk in Arnhem wordt een bijzonder restauratiewerk verricht. Het praalgraf van Karel van Egmond, Hertog van Gerle wordt gerestaureerd. De gerestaureerde delen uit 1633 worden naar de oorspronkelijke situatie terug gebracht. Het praalgraf stond sinds 1964 in de kooromgang, omdat men dat toen passender vond. Na de restauratie van de Eusebiuskerk (kerkzaal) neemt het praalgraf weer zijn oorspronkelijke plaats op het hoogkoor in.

Hieronder een beeldverslag van deze bijzondere restauratie waarbij ook de kennis en kunde van dit vakmanschap wordt overgedragen op de volgende generatie. Voor de toekomst van ons verleden!

Fotografie: Arjen Veldt | Eusebiuskerk | Nico de Bont

Situatie vóór restauratie: een zwart marmeren praalgraf uit 1538 met een beeld van de hertog in wapenuitrusting, vervaardigd uit wit albast. Aan de zijkanten is het graf voorzien van panelen van albast in reliëf. 

Eerste onderzoeken in oktober 2018 door collega’s Henk en Arjen.
Hoe zit het grafmonument in elkaar? Hoe ziet de kern er uit? Erg belangrijk om te weten en de restauratie goed voor te bereiden.

Het beeld wordt gedemonteerd. De lichte stukken albast aan het beeld die je op deze foto ziet, zijn van herstellingen in het verleden.
Ontstoring van deze kleurverschillen is wenselijk en zal in een later stadium van de restauratie plaatsvinden

Met veel precisie en verfijnd gereedschap demonteren collega’s Ton en Stijn de marmeren zuiltjes en de albast panelen. Ton draagt hierbij zijn kennis en specialistische vakmanschap over aan Stijn.

 

Heel voorzichtig worden de panelen op een baar gelegd om te vervoeren naar de 'werkplaats'.

 

Mortelresten worden verwijderd en de albast panelen worden vervolgens gereinigd met een speciale zeepoplossing.

 

Na de reiniging worden de panelen veilig opgeborgen. In deze speciale ‘werkplaats’ heeft ieder paneel een eigen vak, ter bescherming en identificatie.

Alle zuiltjes en panelen zijn gedemonteerd. De kern van baksteen is zichtbaar. De voetlijst zit nog vast aan de kern en is zorgvuldig ingepakt. Nu tijd voor demontage van het 4000 kg zware marmeren blad.

 

Zicht op de ‘oude’ én ‘nieuwe’ plaats van het praalgraf. Bovenin de foto is de nieuwe kern zichtbaar.

 

De speciale hijsinstallatie met takels wordt gereed gemaakt. Alles wordt met veel precisie uitgemeten!

 

 

Voor de verplaatsing van het zware blad worden hulptroepen Stefan en Rik ingezet.

 

De zuiltjes en panelen worden nauwkeurig terggeplaatst op de nieuwe kern.

 

Na montage worden ook het blad en de voetlijst grondig gereinigd en gepoetst.

 

Nauwkeurig plaatsen Ton en Stijn het beeld van Karel van Gerle terug op de graftombe. 

 

 

Momenteel worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd in de kerkzaal en het koorgedeelte van de Eusbiuskerk en is het praalgraf nog veilig ingepakt. Op het moment dat de werkzaamheden voltooid zijn, is het gerestaureerde grafmonument weer voor publiek te bekijken. Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Een bezoek is zeker de moeite waard! 

Meer informatie over de kerk en het grafmonument is te vinden op de website van de Eusebiuskerk: www.eusebius.nl