Written by Annelieke Hoogwegt / Ingrid Roefs
04 jun 2021
Beeld: André Russcher
In hartje Utrecht, bij monumentaal complex ’t Hoogt, is het een drukte van belang. Veel verschillende werkzaamheden, weinig ruimte, uitdagende klantwensen en buren voor wie we de overlast tot een minimum willen beperken. Lastig? Welnee: de charmes van het binnenstedelijk restaureren! Werkvoorbereider Thijs Verstraaten en uitvoerder Nout van Kasteren vertellen erover.
“We realiseren voor het Utrechts Monumentenfonds eigenlijk drie projecten ineen, nu het Kruideniersmuseum is verhuisd,” legt Nout uit. “We restaureren en verbouwen het woonhuis, zodat het voldoet aan de huidige energienormen, we creëren werkruimten voor de culturele sector en we transformeren drie panden aan ’t Hoogt en de Slachtstraat tot het derde Utrechtse filmtheater van Jos Stelling: ‘Filmtheater Slachtstraat’. Die diversiteit maakt het project uniek.”
Thijs vult aan. “De panden in het complex zijn erg verschillend en komen uit andere bouwtijden. Daardoor werken we niet zomaar vanuit één oplossing voor het totale complex. We benaderen de ingrepen en mogelijkheden echt per ruimte. Dat moet ook wel, want we zijn tijdens de restauratie al een paar keer voor verrassingen komen staan, die om maatwerk vroegen. Dán ging het om onvoorzien asbest, dán om de staat van de plafonds, dán weer om de dikte van de vloeren. Dat maakt dit soort restauratiewerk ook zo leuk. Je moet steeds weer flexibel en creatief zijn.”
Bij de restauratie wordt ook breed gekeken naar toepassingen voor de toekomst. Thijs: “We verduurzamen het complex en zorgen er met het aanbrengen van een lift voor, dat de filmzalen straks voor iedereen toegankelijk zijn. Interessante aspecten voor de bouw, omdat je daarbij rekening moet houden met de monumentale staat van het geheel. Daarnaast heeft de wens om drie zalen te creëren ons voor een leuke uitdaging gesteld. Om dat te kunnen realiseren, moesten we namelijk een extra vloer in het pand toevoegen. Al met al is het gewoon gaaf, om op een mooie, monumentwaardige manier waardevolle elementen aan het gebouw toe te voegen, waardoor het weer jaren mee kan.”
Búiten het pand vraagt ook de binnenstedelijke locatie om creatieve, meer logistieke oplossingen. Nout: “Om het pand heen is nauwelijks ruimte. Om de doorstroom toch niet teveel te hinderen en wegafzettingen te minimaliseren, is het maken van goede laad- en losplanningen dus een puzzel op zich. Zo bestellen we bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden die na levering meteen kunnen worden opgeruimd, zodat pallets niet nodeloos op straat blijven staan. En mocht het laden en lossen nou tóch wat langer duren dan voorzien, dan laten we de vrachtwagens gewoon af en toe een rondje om het blok maken, zodat alle auto’s erachter weer door kunnen. Daarnaast hebben we op één specifieke plek bewust een smallere steiger geplaatst, zodat de vuilniswagen de bocht kon blijven maken. Allemaal dingen die wel wat aanpassingen van onze vakmannen en leveranciers vragen, maar ach… ook dat hoort bij het werken in een binnenstad.”
“Naast de uitdagingen, maken de opdrachtgever en zijn plannen dit project ook leuk. Deze plek verdient het om het cultureel en filmisch hart van de stad te worden,” vertelt Thijs enthousiast. “Anders gezegd: we wíllen dit unieke monumentale complex ook allemaal een nieuw leven geven. We houden de lijnen daarom kort, hakken knopen snel door, en zorgen met elkaar voor een prettige werksfeer.” Nout knikt: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Wij worden er blij van, om voor gepassioneerde, inspirerende en artistieke mensen als Jos Stelling iets moois te realiseren. Om hen te verrassen en ze te laten zien dat wij de partij zijn, waarmee creatieve ideeën maakbaar en haalbaar worden.”