Europa kan voortrekkersrol vervullen in kennis over duurzame transformaties

Written by Mariska Vlot, 'tIdee!
15 dec 2017

volgens Haig Balian, zakelijk en artistiek directeur ARTIS-Groote Museum.

Verduurzaming van erfgoed bleek een hot topic, tijdens de Roadtrip van Nico de Bont van thuisbasis Vught naar het nieuwe kantoor in Amsterdam. 'Als je kijkt hoe lang veel erfgoed er al staat, denken we eigenlijk nog maar heel kort na over zaken als energetische verduurzaming', constateerde Boudewijn de Bont. Oplossingen voor het comfortabel én tegelijkertijd energiezuinig maken van erfgoed - op een manier die de authenticiteit van het gebouw geen geweld aan doet - zijn vaak nog een kwestie van duur maatwerk. Meer samenwerking op dat gebied is hard nodig, is één van de gedeelde meningen van alle rondetafel- en achterbankgasten van die dag.

Haig Balian: 'Innovatie is erg belangrijk. Geïsoleerd glas is vaak veel te dik, veel standaard isolatiematerialen zijn voor erfgoed niet geschikt... Maar er is wel een revolutie gaande op dat gebied. Daar weten we nog te weinig vanaf, met elkaar. De vraag is of je het nationaal, of juist internationaal moet aanpakken. Europa zou veel meer kennis moeten uitwisselen.

We hebben hier zo veel erfgoed en zo veel vernieuwingen en transformaties: we zouden veel meer voorop kunnen lopen. De politiek zou dat meer moeten stimuleren. We hebben een vliegwielfunctie nodig.  Die moet in aanvang financieel ondersteund worden door de overheid. De onrendabele top moet eruit en het onderzoek moet betaald worden. Dan bouw je expertise op. De waterwerken: daar zijn we in Nederland zo goed in geworden omdat de overheid ons moest beschermen en dus veel geld uitgaf om kennis op te bouwen op dat gebied. Uiteindelijk verdien je met de opgebouwde kennis het makkelijk weer terug als overheid'