Written by Ingrid Roefs
04 mei 2020
In Venlo zijn we half april gestart met de herbestemming van het voormalig postkantoor naar de nieuwe huisvesting van Museum Van Bommel Van Dam. Een herbestemming in opdracht van Gemeente Venlo, waarbij veel waarde wordt gehecht aan het behoud van de monumentale kenmerken. Een project dus, dat ons op het lijf is geschreven, naar een ontwerp van architectenbureau BiermanHenket.
Het iconische gebouw ligt in de loop naar de binnenstad, duidelijk zichtbaar en in het oog springend vanaf het station. Het is in 1935 gebouwd als regionaal postkantoor en ontworpen in de zogenaamde traditionalistische stijl. Rondom de ingangen heeft de gevel mooie beeldbepalende elementen van natuursteen.
Gerko Koenen, hoofd engineering bij Nico de Bont: “Na de herbestemming is het pand een mooie mix tussen monumentale waarden en moderne architectuur. De twee meest opvallende ingrepen zijn het kunstvenster dat aan de binnenstadzijde gedurfd uit het dak gaat steken, en de fraai contrasterende entree-gevel aan de parkzijde. Voor de bekleding van het kunstvenster is gekozen voor ‘aluminium enveloppen’ als duidelijke verwijzing naar het postkantoorverleden. Al met al zeer beeldbepalende, eigentijdse en uitdagende elementen.”
De keuze voor de uitvoering van deze herbestemming viel al snel op Nico de Bont, legt projectleider Damie van Vianen uit: “De gemeente Venlo wilde per se een gecertificeerde restauratieaannemer, omdat zij de garantie wilden dat het behoud van monumentale elementen ‘in zorgvuldige handen’ zou liggen. Bij architectenbureau BiermanHenket en ons vonden ze dat vertrouwen.”
Gerko vult aan: “Gelukkig konden we dat vertrouwen ook in de eerste samenwerkingsstappen al uitbouwen, door mee te denken over de haalbaarheid en maakbaarheid van bijvoorbeeld het specifieke dakelement. Mede daardoor lukte het om alle wensen binnen het krappe budget te engineeren.” Damie: “En ook mooi: alle ingrepen die we hebben voorgesteld, zijn reversibel. Omkeerbaar dus. Elementen worden zó weggehaald of gemonteerd, dat ze eenvoudig weer kunnen worden teruggeplaatst, mocht dat ooit nodig of gewenst zijn. Belangrijk voor het behoud van monumentale waarden. Daarnaast werken we vanuit duurzaam oogpunt zo veel mogelijk met natuurlijke materialen, installeren we een lucht/water-warmtepomp en hergebruiken we waar mogelijk eventueel vrijkomend natuursteen.”
“Overigens verloopt de héle start van onze samenwerking erg prettig,” vervolgt Gerko. Gemeente, museum, architect, wij en de installatiepartner: iedereen is vanaf moment één gericht op een open samenwerking, waarbij ruimte is voor ieders professionaliteit. Vanuit diezelfde waarden gaan we ook het uitvoeringsproces starten. Of, zoals de gemeente ons hierover zo mooi teruggaf: ‘Redelijkheid, eerlijkheid, vertrouwen en respect voor eenieders positie. Op de bouwplaats verwacht ik hetzelfde: respect voor elkaars werk, zij het metselaar, timmerman, loodgieter, stukadoor, noem maar op. […] Ik hoop dat deze allemaal met eenzelfde enthousiasme, motivatie en trots richting de oplevering toewerken, met jullie als constante factor.’ Daar gaan we voor.”
“Waar we ons het meest op verheugen?” vraagt Damie. “Op het kunstvenster dat dwars door het dak gaat steken. Dat is nu voorzien als een prefab element, maar wij denken van belangrijke meerwaarde te kunnen zijn, als we dat zelf op locatie gaan maken. Zo perfect op maat aansluitend en gegarandeerd waterdicht als onze timmerlieden dat kunnen maken, kan geen prefab element zijn. En ook het beoordelen en aanbrengen van de aluminium enveloppen aan de buitenzijde is een prachtige klus waarbij onze vakmannen en de geselecteerde partner een belangrijk verschil kunnen maken.”
Naar verwachting zal het nieuwe Van Bommel van Dam in het voorjaar van 2021 haar deuren openen voor het publiek.