Leefbaarheid binnenstad vraagt om integrale aanpak, vindt Janneke Bierman

Written by Mariska Vlot
12 dec 2017

Het voorzitterschap van subcommissie I (binnenstad) van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam vindt Janneke Bierman (Bierman Henket architecten) een 'boeiende functie'. Dat is zacht uitgedrukt. Aandacht besteden aan het behoud van erfgoed in een superdrukke, aan alle kanten uit zijn voegen barstende binnenstad is geen sinecure... Bierman pleitte tijdens de Roadtrip van restaurateur-herbestemmer Nico de Bont voor een integrale aanpak.

De verduurzaming van erfgoed, het behoud van belangrijke historische structuren in de stad, het bewaken van het daklandschap als 'vijfde gevel': de toegenomen druk op binnensteden maakt de opgave van de Commissie niet makkelijker, constateerden Bierman en Boudewijn de Bont op de achterbank van de oude Jaguar. Hoe hou je de leefbaarheid op peil in dat turbulente krachtenveld? Bierman toonde zich voorstander van een stad-brede, integrale aanpak: 'We zijn recentelijk gestart met de Commissie Integrale Ruimtelijke Kwaliteit, die adviseert bij de start van allerlei projecten, dus op het moment dat de idee├źn geboren worden. Ik denk dat dat de toekomst is: de stad moet meedenken over gewenste veranderingen en deze in goede banen proberen te leiden.'

Bouwers en ontwikkelaars moeten dus meer in overleg met de stad over randvoorwaarden, doelen en uitgangspunten van vernieuwingsprojecten? Bierman: 'Ja, dat zie ik als concrete opgave. Er is veel economische dynamiek en druk - omdat zo veel mensen in die Amsterdam willen wonen en werken - en daarom wordt er veel vernieuwd en veranderd. Dat moet allemaal ingepast worden in de bijzondere ruimtelijke systemen van Amsterdam. De consistentie en coherentie van al die systemen: dat is een kwaliteit die je graag wilt behouden. Nieuwe ontwikkelingen moeten daarin opgenomen kunnen worden, met respect voor wat er allemaal al is en respect voor de leefbaarheid. Ik vind het boeiend om daar in mijn rol als voorzitter vanuit het gemeenschappelijk belang aan mee te werken.