Werkzaamheden Nationaal Monument op de Dam

Uitzoeken van het natuursteen

De gepassioneerde vakspecialisten van Nico de Bont werken met veel trots aan dit bijzondere monument van nationale waarde. Niet alleen vanwege de symboliek erachter, maar ook door de detailleringen, type natuursteen en het specialistisch vakmanschap wat hier bij komt kijken. 

Voorjaar 2022 - De natuursteenspecialisten hebben in Italië het natuursteen onderzocht op kleuren en structuren. Het is belangrijk dit zo goed mogelijk overeenkomt met het huidige natuursteen (travertin), daarom gaan zij zelf naar Italië om  het natuursteen uit te zoeken en beoordelen. 

Onthulling bouwwand

Juni 2022 - De bijzondere bouwwand is onthuld door wethouder Reinier van Dantzig en directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers. Deze waardevolle plek blijft van betekenis, zelfs als het achter de bouwwand is verstopt en in de steigers staat. Door inspirerende teksten over vrijheid, dam-duiven die de lucht in vliegen en een expositie over de geschiedenis van de Dam, beleef je de historie op een unieke manier. 

Demontage natuursteen

Juli 2022 - Start van demontage van de karakteristieke roomwitte pyloon van het Nationaal Monument op de Dam. Om de overlast op locatie te beperken, vinden de werkzaamheden aan het natuursteen plaats bij het atelier van Slotboom Steenhouwers. Op technisch gebied is dit een uitdagende klus. Met name om de bestaande natuursteenblokken zo te herstellen dat ze weer voor lange tijd behouden blijven. Een aantal blokken zijn gescheurd of gebroken. Dit lossen we op door middel van een nieuw verankeringssysteem. De blokken worden met zorg gedemonteerd, ingepakt en vervoerd naar het atelier van Slotboom Steenhouwers.

Opbouw eerste gerestaureerde natuursteen blokken

September 2022 -  De eerste blokken natuursteen zijn weer terug uit het atelier van Slotboom Steenhouwers. De blokken zijn door onze medewerkers Harry, Theo en John weer vakkundig geplaatst.  Ook zijn zij gestart met voegen van de blokken.

De eerste stap is gezet naar een mooi eindresultaat.

In de media

Juli 2022: Brabants Dagblad - Demontage eerste natuursteen

September 2022: AT5 - Renovatie Monument op de Dam halverwege: "Blok voor blok opbouwen"

Stel uw vraag aan onze vakman

Livecam Monument op de Dam