Werkzaamheden Nationaal Monument op de Dam

De gepassioneerde vakspecialisten van Nico de Bont werken met veel trots aan dit bijzondere monument van nationale waarde. Niet alleen vanwege de symboliek erachter, maar ook door de detailleringen, type natuursteen en het specialistisch vakmanschap wat hier bij komt kijken. 

Als expert in restauratie van (Rijks)monumenten werkt Nico de Bont met trots aan het onderhoud van dit bijzondere monument in centrum Amsterdam. Bekijk hier de video's over onze werkzaamheden.

Groot onderhoud Nationaal Monument op de Dam | Uitdagingen vooraf

Werkorganisator Feiko Wierda vertelt over de nauwkeurige voorbereiding en bijzondere bouwplaatswanden: een tijdelijk museum met verhalen over de achtergrond en de geschiedenis van de Dam, de gevestigde bedrijven en Nationaal Monument.

Groot onderhoud Nationaal Monument op de Dam | Vakmanschap in uitvoering

Onder leiding van Uitvoerder Toon Weijters zorgen we samen met Gemeente Amsterdam dat deze historische plek gereed is voor 4 mei tijdens de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking.

Groot onderhoud Nationaal Monument op de Dam | Door specialisten hersteld

In 1997 was de laatste restauratie. Nu, 25 jaar later is het Nationaal Monument dat is opgebouwd uit natuursteen Travertin op sommige plekken toe aan herstel of reparatie. De experts van Nico de Bont zorgen voor nauwkeurige demontage en opbouw van het monument. Samen met Slotboom Steenhouwers, dé expert op het gebied van natuursteenrestauratie, zorgen we voor controle en de juiste behandeling van de blokken. Zodat het monument weer klaar is voor de toekomst.

Groot onderhoud Nationaal Monument op de Dam | Met behoud van historische waarde

Bij de restauratie van monumenten is het behoud van historische waarde uitgangspunt bij alles wat we doen. Zodat het oorspronkelijke ontwerp en gebruikte materialen zoveel mogelijk behouden blijven. Bij het groot onderhoud van het monument op de Dam was Van Hoogevest Architecten hiervoor verantwoordelijk. Restauratiearchitect Roel van Tatenhove bekeek hoe de herstelwerkzaamheden het beste aansloten bij het oorspronkelijke ontwerp en de kleur en structuur van het nieuwe Travertin uit Italië. 

Groot onderhoud Nationaal Monument op de Dam | Een bijzonder symbool voor heel Nederland

Gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het behoud en onderhoud van gebouwen, objecten en plekken in de stad. Het onderhoud aan het Monument op de Dam was ook voor hen een bijzonder project, vertelt projectleider Merel Peppelenbosch. Niet alleen door de uitdagingen voor en tijdens de werkzaamheden in hartje binnenstad, de zorg voor bewoners en omliggende ondernemers en de organisatie rondom de bouwplaats. Vooral het verhaal van de plek en de symbolische betekenis ervan voor de stad Amsterdam en alle Nederlanders maakten het tot een gedenkwaardig project.

Groot onderhoud Nationaal Monument op de Dam | Voor de toekomst van ons verleden

Nico de Bont is met zijn meer dan 60 jaar zeker geen nieuwe speler in de monumentensector. Amsterdam is een plek waar we al vaker mooie restauratieprojecten uitvoerden voor de gemeente, stichtingen en andere eigenaren van monumenten. Door een vestiging dichter bij de projecten en eigen team in de Randstad, kunnen we onze opdrachtgevers ook in het westen alle aandacht en kennis bieden die deze bijzondere projecten verdienen, vertelt Eddy de Veer, bedrijfsleider vestiging Amsterdam. 

 

Voor Nico de Bont was het onderhoud aan het Nationaal Monument op de Dam een project bij uitstek. Eigen natuursteenspecialisten en kennis van het herstel en transport van natuursteen waren inhoudelijk een goede match. Daarnaast maakten ervaring in binnenstedelijke restauratie en samenwerking met externe specialisten de expertise voor het project compleet.

Opbouw eerste gerestaureerde natuursteen blokken

September 2022 -  De eerste blokken natuursteen zijn weer terug uit het atelier van Slotboom Steenhouwers. De blokken zijn door onze medewerkers Harry, Theo en John weer vakkundig geplaatst.  Ook zijn zij gestart met voegen van de blokken.

De eerste stap is gezet naar een mooi eindresultaat.

Demontage natuursteen

Juli 2022 - Start van demontage van de karakteristieke roomwitte pyloon van het Nationaal Monument op de Dam. Om de overlast op locatie te beperken, vinden de werkzaamheden aan het natuursteen plaats bij het atelier van Slotboom Steenhouwers. Op technisch gebied is dit een uitdagende klus. Met name om de bestaande natuursteenblokken zo te herstellen dat ze weer voor lange tijd behouden blijven. Een aantal blokken zijn gescheurd of gebroken. Dit lossen we op door middel van een nieuw verankeringssysteem. De blokken worden met zorg gedemonteerd, ingepakt en vervoerd naar het atelier van Slotboom Steenhouwers.

Onthulling bouwwand

Juni 2022 - De bijzondere bouwwand is onthuld door wethouder Reinier van Dantzig en directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers. Deze waardevolle plek blijft van betekenis, zelfs als het achter de bouwwand is verstopt en in de steigers staat. Door inspirerende teksten over vrijheid, dam-duiven die de lucht in vliegen en een expositie over de geschiedenis van de Dam, beleef je de historie op een unieke manier. 

Uitzoeken van het natuursteen

Voorjaar 2022 - De natuursteenspecialisten hebben in Italië het natuursteen onderzocht op kleuren en structuren. Het is belangrijk dit zo goed mogelijk overeenkomt met het huidige natuursteen (travertin), daarom gaan zij zelf naar Italië om  het natuursteen uit te zoeken en beoordelen. 

In de media

Juli 2022: Brabants Dagblad - Demontage eerste natuursteen

September 2022: AT5 - Renovatie Monument op de Dam halverwege: "Blok voor blok opbouwen"

Stel uw vraag aan onze vakman

Livecam Monument op de Dam