Na 38 jaar terug bij kerktoren Sint-Jan

Written by Annelieke Hoogwegt
01 dec 2020

De toren van de Sint-Jan in ‘s- Hertogenbosch staat in de steigers voor onderhoud. We spreken met projectleider Arjen en werkvoorbereider Marloes over deze bijzondere klus.

Trots

Arjen begint enthousiast te vertellen; “Ik ben echt trots dat wij, naast de restauratie van de Sint-Janskathedraal, nu ook met de toren aan de slag gaan. Het voelt bijzonder dat we onderhoud plegen aan het werk dat wij met Nico de Bont zelf eind jaren ’70 hebben gerestaureerd.” Marloes vult aan: “Ik woonde hier zes jaar om de hoek en keek dagelijks uit op de toren, dat maakt het extra gaaf om dit nu te restaureren. Het voelt toch als ‘onze’ Sint-Jan.”

Ervaring

Momenteel wordt de steiger gebouwd. Best een uitdaging. Arjen licht toe: “Veiligheid staat altijd op één. In een binnenstedelijk gebied als dit, met veel verkeer, horeca, winkels en andere bouwprojecten is het dan ook essentieel om een goed plan te hebben en met de omgeving in gesprek te blijven. Bij de Domtoren hebben we de nodige ervaring opgedaan voor het ontwerpen en bouwen van complexe torensteigers op een klein oppervlak. Ook als het gaat om de juiste, veilige stalen hulpconstructies voor de steiger. Het is fijn dat we die ervaring zo snel weer in de praktijk kunnen brengen.”

Bereikbaarheid nu extra belangrijk

“We hebben een veiligheidszone geplaatst. Een deel is afgezet en alleen voor voetgangers te bereiken.” Marloes vult aan: “Die bereikbaarheid is in deze tijd extra belangrijk voor winkeliers en de horeca. Deze laatste is tijdelijk dicht, maar zodra zij weer open mogen, moet hun zaak goed te bezoeken zijn. We houden hier binnen de veiligheidsnormen graag rekening mee.”

Iedere steen bekend

Zodra de steiger gereed is, start het onderhoud. “We hebben door restauraties uit het verleden uitgebreide kennis van de constructieve en bouwkundige status van zowel de toren als de kerk van de Sint Jan. Daardoor kunnen we snel starten”, legt Arjen uit. “Een deel van het natuursteen aan de zuidgevel wordt vervangen. Daarnaast herstellen we de kap en het voegwerk, lood en leiwerk en het schilderwerk.” Marloes vertelt enthousiast verder: “Alle (108!) gouden bollen op de pironnen (het “ornament” waar de bollen op zitten) en de windhaan worden opnieuw verguld. Super mooi specialistisch werk.”

Werkzaamheden te volgen

Marloes heeft tot slot nog leuk nieuws voor iedereen die dit project wil volgen: “Voor de omgeving en alle belangstellenden gebruiken we de Bouwapp. Met de interactieve app volg je alle werkzaamheden op de voet en kun je vragen stellen over de restauratie, bereikbaarheid of eventuele overlast melden. Via deze link is de app te downloaden: www.debouwapp.nl. Installeer De Bouwapp op je smartphone en zoek naar het project 'Restauratie en onderhoud toren Sint-Jan'. Voeg het project toe aan je favorieten. De app opent daarna automatisch bij de toren van de Sint-Jan."