9 sept 2023: Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september 2023 vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Ga op ontdekkingstocht langs duizenden prachtige monumenten in heel Nederland.

Enkele van de projecten van Nico de Bont in uitvoering zijn tijdens Open Monumentendag te bezoeken: het Kruithuis in Den Bosch, de Domtoren in Utrecht en de Urbanuskerk in Amstelveen.

Levend erfgoed, het thema van dit jaar, kan worden omschreven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Ons specialistische restauratiewerk vraagt om vakmanschap op het allerhoogste niveau. Wij zetten met de Nico de Bont Vakschool actief in op het doorgeven van het vak aan volgende generaties.

Bezoek onze projecten

Kruithuis, Den Bosch
Het Kruithuis in Den Bosch is het laatste nog bestaande kruithuis uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in ons land. Het Kruithuis is een zeshoekig gebouw, gemaakt van baksteen en natuursteen. Er was slechts één toegangspoort, aan de kant van de stadswallen, dus van de stad af. Het dak van het gebouw heeft een lichte constructie. Bij een eventuele ontploffing zou de druk daardoor omhoog gaan en van de stad af. Het Kruithuis wordt op dit moment door ons gerestaureerd en in opdracht van de gemeente Den Bosch en Kring Vrienden Den Bosch herbestemd tot vesting- en watermuseum.

Domtoren, Utrecht
Wij zijn in de afrondende fase van de grootschalige restauratie van de Domtoren, hét icoon van de stad Utrecht. De Domtoren in Utrecht is meer dan 600 jaar oud en werd in 1975 voor het laatst gerestaureerd. Restauratie van de natuursteen was nodig vanwege het afbrokkelen van delen van de steen, scheurvorming en roestend ijzer. In totaal is bij deze restauratie 600 m³ natuursteen vervangen. Ook de houtconstructies, het glas-in-lood, het uurwerk, het carillon, de klokken, de windvaan en het spitskruis en het lood- en leiwerk van de spits zijn onderdeel van de restauratie.

Urbanuskerk, Amstelveen
In 2018 trof een fatale brand de kerk van Pierre Cuypers uit 1888. Bijna het gehele interieur werd door brand en waterschade aangetast en een deel van de gewelven stortte in. In 2020 zijn wij gestart met de herbouw en restauratie van de kerk en de reconstructie van de gewelven. Het project bood een goede mogelijkheid om als leerproject het vak gewelven metselen op een nieuwe generatie metselaars over te brengen om zo dit specialistische vakmanschap voor de toekomst te behouden.

Andere projecten van Nico de Bont

Duizenden monumenten zijn te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Bezoek meer monumentale projecten waar wij recent of in het verleden aan gewerkt hebben, onder andere:

Stuur artikel door