Breda Botanique: herbestemming monumentale Chassékazerne nieuw icoon voor de stad

De herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique is een feit. Met de botanische kas als paradepaardje van het kazernecomplex, is Breda een icoon rijker. Breda Botanique bestaat uit een mix van stedelijke functies waaronder huurappartementen, horeca, Het Stadsarchief,  filmhuis en een boetiek hotel. Nico de Bont voerde als hoofdaannemer in opdracht van ontwikkelaar Synchroon de restauratie- en bouwwerkzaamheden uit.

Breda Botanique is vrijdag 3 maart op feestelijke wijze geopend. Wethouder Daan Quaars (Stedelijke Ontwikkeling) bracht met het doorknippen van het lint de verbinding tussen de Keizerstraat en de Parade tot stand. Het is vanaf nu mogelijk om vanuit het historische centrum door de groene kas naar het Chasséterrein te gaan.

Groene levendige hotspot

Van het monumentale kazernegebouw met een gesloten karakter is een levendige hotspot gemaakt. Bastiaan van de Kraats, architect en directeur bij 1meter98 architecten en zijn team waren verantwoordelijk voor het ontwerp. Bastiaan licht toe: ‘Het toevoegen van meerdere functies is eigenlijk de sleutel tot succes geweest. De kunst was om er voor te zorgen dat een bonte bundeling van functies binnen het monumentale kader een samenhang kreeg. De botanische kas, de naamgever van het project, fungeert daartoe als centraal hart en huiskamer. De kas zorgt voor verbinding en ontmoeting voor iedereen: omwonenden, bewoners, passanten, filmhuisbezoekers en hotelgasten.’

Steven Delva van DELVA Landscape Architecture & Urbanism is vormgever van de kas. Steven: ‘Het kasconcept is een mooie samenwerking van landschap en interieur. De flinke kamerplanten staan in grote potten die van verschillende kleuren Belgisch klei zijn gemaakt. Daarnaast is de bekleding van de bar en een grote plantenbak met zitplekken eromheen van groen keramiek voorzien.

Puur Plus Ontwerpers heeft leuke, spannende meubels gezocht die allemaal een gekke toets hebben. Zoals het poefje in de vorm van een hand. En zachte vloerkleden op de hergebruikte verharding geven het geheel een huiselijke sfeer. Niks geen poeha, iedereen is welkom.’

Stedelijk en multifunctioneel

Met de multifunctionele invulling van de duurzame getransformeerde voormalige Chassékazerne, voegt Breda Botanique kwaliteit toe aan de directe omgeving en de binnenstedelijke voorzieningen. In de voormalige soldatenvleugels zijn ruim 62 huurappartementen gerealiseerd. De familie Sweere (eigenaar van naastgelegen Hotel Keyser) heeft 19 hotelkamers in Hotel Botanique geopend. Op de begane grond aan de voorkant van het monumentale complex is Teds All Day Brunch gekomen. Zij verzorgen voor de hotelgasten het ontbijt. Maar zoals de naam van de nieuwste horecaspot aangeeft, staan de deuren 7 dagen in de week, ook voor niet hotelgasten, open. Filmhuis Breda vestigt zich met twee filmzalen en sfeervolle horeca grenzend aan de botanische kas. Ook de niet-filmbezoeker is van harte welkom. Stadsarchief Breda behoudt haar plek op de begane grond en is open voor iedereen met interesse voor de geschiedenis van Breda en haar inwoners.

QX Real Estate heeft het eigendom van het project ondergebracht bij één van haar vastgoedfondsen en zullen het langdurig in portefeuille houden.

Projectteam Breda Botanique bestaat uit ontwikkelaar Synchroon en aannemer Nico de Bont (beide een dochteronderneming van TBI Holdings), QX Real Estate, 1meter98 architecten, DELVA Landscape Architecture & Urbanism, Donker Groep, Skonk, K+ Adviesgroep, CMS, Adhoc Horeca Makelaars, Van de Water Makelaars en vele anderen.

Stuur artikel door