Groot Tuighuis wint Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023

Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu heeft tijdens de Week van Duurzaam Erfgoed de winnaar van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023 bekend gemaakt. Het onlangs door Nico de Bont verbouwde en verduurzaamde nieuwe Erfgoedcentrum in Den Bosch - het Groot Tuighuis - won de vakjuryprijs in de categorie zakelijk. Gemeente 's-Hertogenbosch nam samen met VB Erfgoed & Architectuur en ons team de prijs in ontvangst.

Het Groot Tuighuis is een voormalig kerkgebouw, kazerne, museum en depot uit de 15e eeuw dat is gerevitaliseerd en verduurzaamd. Door het toepassen van oude bouwprincipes, biobased bouwmaterialen en slim energieverbruik is het energielabel van E naar A+ gebracht. 

Het project bleef de andere genomineerde projecten voor in de stemming die was voorbehouden aan de meer dan 400 vakinhoudelijke deelnemers van de Week van het Duurzaam Erfgoed. De andere genomineerden in de categorie zakelijk waren ‘De Klasse’, een voormalig bedrijfsgebouw in Leeuwarden en een door vereniging Hendrik de Keyser verduurzaamde woning uit 1666.

Erfgoed Duurzaamheidsprijs
Omdat het verduurzamen van monumenten echt anders en complexer is dan het verduurzamen van nieuwere woningen én om monumenteigenaren te inspireren en te laten zien wat er wél kan is de Erfgoed Duurzaamheidsprijs net zoals in 2022 dit jaar opnieuw georganiseerd. De prijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland.

43 inzendingen
Dit jaar waren er in totaal 43 projecten ingezonden. De monumentale woning van oud-wethouder Huub van Oorschot in Culemborg won de vakjuryprijs in de categorie particulier. Twee verduurzaamde monumentale woonboerderijen in Oudega en in Enschede vielen net buiten de prijzen. Behalve de vakjuryprijs kon ook het publiek haar mening geven. Het gerestaureerde Uncle Louis Store gebouw uit 1951 op Aruba is de winnaar geworden van de publieksprijs. 

Stuur artikel door