Herman Moerkerkpark nieuw sieraad voor Bossche binnenstad

Het vernieuwde Herman Moerkerkpark in Den Bosch is geopend. Het team van Nico de Bont werkte in opdracht van gemeente 's-Hertogenbosch aan de reconstructie en restauratie van metselwerkrestanten van de eerste stadsommuring uit de 13e eeuw. Donderdag 22 februari opende wethouder Marianne van der Sloot het park samen met ons team, omwonenden en Stichting Knillispoort. Deze stichting voerde bij de historische muur een kort toneelstuk op.

Een deel van de middeleeuwse weergang in de stadsmuur is gereconstrueerd volgens historische bouwmethoden. De restanten van de oude waterpoort zijn opgebouwd met een eigentijdse staalconstructie die de historische contouren op een nieuwe manier doet herleven. Ook is een stuk van de gedempte Binnendieze weer opengelegd. De plek is ingericht als nieuw stadsparkje midden in de binnenstad.

Wethouder Marianne van der Sloot: ‘’Ik ben er trots op dat de rijke geschiedenis van het Herman Moerkerkpark opnieuw zichtbaar is geworden. Het is een prachtige ontmoetingsplaats waar het verleden en heden samenkomen. Een plek waar we de historie van de stad koesteren, de ziel bewaren én klaarmaken voor de toekomst met de opgaven van deze tijd.’’

Klimaatadaptiviteit

Binnen dit park is er meer ruimte voor groen en water. Extra bomen en vijftien meter herstelde Binnendieze verminderen de hittestress. Het opnieuw opengelegde water geeft meer verkoeling in de stad en zorgt voor een betere opvang van overtollig regenwater. 

Video: opening Herman Moerkerkpark

Stuur artikel door