Nico de Bont en de Week van het Duurzaam Erfgoed

Tijdens De Week van het Duurzaam Erfgoed (27-28-29 september 2023) gaan wij met onze Bontgenoten binnen de erfgoedsector in gesprek over het versnellen van de duurzame transitie. Een week vol inspiratie, brainstormsessies, kennisdeling en ervaringen uitwisselen. Over hoe we de Parijs-doelstellingen wél gaan halen. Nico de Bont levert als partner van de Routekaart Duurzaam Erfgoed diverse bijdragen aan het programma.

De Week van het Duurzaam Erfgoed 2023 wordt mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, De Groene Grachten en Nationaal Restauratiefonds.

Bij Nico de Bont geloven wij erin dat verduurzaming van monumenten niet alleen goed is voor mens en omgeving. Het is ook een randvoorwaarde voor het behoud van ons historisch erfgoed. Sanne Beckers, Syquin van den Berg en Boudewijn de Bont vertellen hier meer over tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed.

Circulair restaureren

Duurzaamheidsexpert Sanne Beckers geeft in samenwerking met De Groene Grachten een webinar over de toepassing van biobased en circulaire bouwmaterialen. “Herbestemmen van monumentaal erfgoed is in beginsel al heel circulair en duurzaam: een groot deel van het gebouw wordt hergebruikt, we gooien nauwelijks iets weg. Biobased materialen zoals hennep, vlas of schelpen passen heel goed bij een monument en leveren uitstekende prestaties. Het mooie is dat dit soort materialen vroeger gewoon de standaard waren en we daar nu met het oog op duurzaamheid weer naar terug grijpen.”

Vakmanschap duurzaam doorgeven

Syquin van den Berg is coördinator van de Nico de Bont Vakschool. Hij gaat in op wat er nodig is voor het behoud van het vakmanschap voor de toekomst. “De instandhouding van monumentaal erfgoed vraagt om bouwspecialisten met kennis en vakmanschap op het allerhoogste niveau. Vanuit de Nico de Bont Vakschool zorgen wij ervoor dat ook de generaties na ons belangstelling hebben voor erfgoed. We stomen ze in een leermeester/gezel opzet - in nauwe samenwerking met diverse opleidingsinstituten -  klaar voor het vak.”

Krachten bundelen voor versnelling

Directeur Boudewijn de Bont neemt als spreker deel aan het afsluitende panelgesprek waarin een blik op de toekomst wordt geworpen. “We zetten als monumentensector al mooie stappen in de verduurzaming van erfgoed. Willen we echter in de pas gaan lopen met de Parijs-doelstellingen, dan moeten we echt opschalen. Krachten bundelen is daarbij nodig. Meer en beter samenwerken leidt tot meer versnelling en vernieuwing."

Woensdag 27 september (online):

 • 13.30 – 14.30 uur
  Sanne Beckers, duurzaamheidsexpert Nico de Bont
  Webinar Circulair Erfgoed: het tweede leven van historische gebouwen.

Donderdag 28 september (Caballerofabriek Den Haag):

 • 09.30 – 10.30 uur
  Syquin van den Berg, coördinator Nico de Bont Vakschool
  Inspiratiesessie ‘Op de zeepkist’: behoud van vakmanschap voor de toekomst.
 • 11.35 – 12.00 uur
  Uitreiking Erfgoed Duurzaamheidsprijs
  Stem op het Groot Tuighuis in Den Bosch: Kerk uit 1430 naar energielabel A+ 
 • 12.20 – 12.35 uur 
  Boudewijn de Bont, directievoorzitter Nico de Bont
  Afsluitend panelgesprek ‘Een blik op de toekomst’, samen met Mirjam Schmull (Brokkenmákers) en Vera Carasso (Museumvereniging). 

Stuur artikel door