Nico de Bont Vakschool - leren van én in een rijksmonument

Wat is er mooier dan de kneepjes van het restauratievak te leren in een rijksmonument? Het komende jaar krijgen verschillende leerlingen de kans om op een unieke historische locatie in ’s-Hertogenbosch kennis op te doen. 

Leerling restaurateurs kregen vandaag in het rijksmonumentale pand aan de Hinthamerstraat 141 samen met wethouder Roy Geers hun eerste praktijkles. Dit alles onder enthousiaste begeleiding van de praktijkdocenten van onze Nico de Bont Vakschool. 

De Nico de Bont Vakschool wordt mede mogelijk gemaakt door het TBI Praktijkfonds

Wethouder Roy Geers (midden) volgt de eerste les samen met leerlingen van de Nico de Bont Vakschool

Op dit moment doet de gemeente onderzoek naar de herontwikkeling van het pand aan de Hinthamerstraat 141. Dit onderzoek is nog niet afgerond. Wethouder Roy Geers: ”In de tussentijd willen we deze bijzondere locatie niet ongebruikt laten. Door dit pand in te zetten voor opleidingen maken we de geschiedenis tastbaar. Het is een mooie kans voor leerlingen om te leren van én ín een rijksmonument. Tegelijkertijd geven we vakmensen met dit unieke lesprogramma de ruimte om te groeien en van elkaar te leren. Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe oud en nieuw samenkomen."

Unieke leslocatie

Het pand aan de Hinthamerstraat 141 is erg geschikt voor verschillende leerdoelen. Het gebouw stamt uit de 13e eeuw en heeft een rijke bouwgeschiedenis. Met haar rijke historie, vele bouwsporen en bijzondere technische details biedt het veel mogelijkheden voor praktische cursussen en vakopleidingen.

Samenwerking

De Nico de Bont Vakschool werkt samen met verschillende partners voor het ontwikkelen, opstellen en begeleiden van praktijklessen gericht op verschillende disciplines van het restauratievak. Bijvoorbeeld inmeten, materiaalkennis, bouwhistorie en restauratie-ethiek. Het komende jaar worden niet alleen verschillende vakopleidingen, maar ook mensen uit de bouw aangetrokken om deel te nemen aan lessen en masterclasses.

Nico de Bont gaat hierbij nauw samenwerken met de bouwhistorici van de gemeentelijke afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch.  Vanuit deze afdeling wordt ook een aantal studenten van de opleiding bouwhistorie/restauratie begeleid. Zij gaan zich richten op het schrijven van een bouwhistorisch rapport en een restauratieplan.

Nico de Bont Vakschool

Monumenten doorgeven aan toekomstige generaties - dat is onze missie. Het specialistische restauratiewerk vraagt om vakmanschap op het allerhoogste niveau. Om erfgoed te kunnen behouden is ook behoud van het vakmanschap belangrijk. Nico de Bont investeert veel in de opleiding van vakmensen. We zetten ons actief in om onze specialistische vakkennis aan de volgende generatie door te geven.

Foto's: Sandra Peerenboom

Stuur artikel door