"Parijsdoelstellingen alleen haalbaar met meer herbestemming"
Sanne Beckers
In de 'week van de Circulaire Economie' spreken we Sanne Beckers, duurzaamheidsexpert bij Nico de Bont | TBI.
“Herbestemmen van ruimtelijk erfgoed is in beginsel al circulair. Niet alleen behouden we met erfgoed historische en culturele waarden, maar ook de materialen die soms al eeuwen in gebruik zijn. We gooien nauwelijks iets weg en hergebruiken materialen uit het gebouw of van een ander pand uit dezelfde stijlperiode.
We hebben onlangs bijvoorbeeld balken gevonden bij een tweedehands bouwmaterialenhandel die kwamen uit het buurpand van het door ons herbestemde Huis van Bosch in Den Bosch. Geweldig, toch?”
Monumenten upgraden van energielabel E naar A+
Nico de Bont gaat bij restauratie en herbestemming zelfs verder dan dat. Sanne: “De huidige gebruikers van een monument verwachten comfort en een zo laag mogelijk energieverbruik. Wij upgraden al veel monumenten van energielabel E naar A+. Dit doen wij door te werken met duurzame en circulaire materialen en technieken."
"We zetten veelvuldig Fineo vacuümglas in. Niet alleen kun je daarmee de ranke, historische kozijnen behouden, maar het glas is een circulair product met een hele goede isolerende werking. We werken met het isolatiemateriaal Metisse, katoenwol gemaakt van oude spijkerbroeken. Dit materiaal stoft niet, is makkelijk te bewerken en de isolatiewaarde is net zo goed als die van steen- of glaswol. Win-win-win-win, dus! We zetten ook biobased materialen in zoals hennep of vlas. Puur natuur, gezond en geen afval. Om kruipruimtes te isoleren gebruiken we schelpen. Het mooie is dat dit soort materialen vroeger de standaard waren en we daar nu met het oog op een duurzame toekomst weer mee werken.
Toepassing katoenwol van oude spijkerbroeken
Glazen vloer bij Groot Tuighuis
“Als restauratieaannemer haken we het liefst zo vroeg mogelijk aan in het proces. Zo kunnen we samen met architect en opdrachtgever de duurzaamheidsambities nog scherper krijgen en goed nadenken over hoe we het kunnen maken. In het Groot Tuighuis in Den Bosch wordt een glazen vloer toegepast tussen gebruiksruimtes en zolder om warmte zo optimaal mogelijk vast te houden daar waar het nodig is. De vloer is losmaakbaar geconstrueerd zodat bij toekomstige ingrepen in het pand – bijvoorbeeld een nieuwe functie voor de zolderverdiepingen - de vloer zonder schade aan het monument weer verwijderd zou kunnen worden.“
Inzetten op cirulariteit
Komend jaar zet Nico de Bont nog meer in op circulariteit bij het verduurzamen van monumenten. Directeur Boudewijn de Bont vertelt: “Biobased materialen gaan de standaard worden bij ons. En we blijven ons richten op afvalreductie en hergebruik van materialen. Focus heeft op dit moment het zicht op de Embodied Carbon in de gebouwen. Concreet becijferde verschillen op dat vlak tussen nieuwbouw en herbestemming maken het makkelijker om vaker voor herbestemming van bestaande gebouwen te kiezen. Willen we als bouwsector in de pas gaan lopen met de Parijsdoelstellingen dan kunnen we niet om herbestemming heen. Al helemaal niet als je het ook nog eens met biobased materialen aanpakt.”