Renovatie Binnenhof: 'We gaan samen de inhoud in'

Eddy de Veer is projectmanager restauratie bij Nico de Bont, betrokken bij de renovatie van het Tweede Kamercomplex aan het Binnenhof. Hij vindt het fantastisch om dit project onder handen te hebben, vanwege de monumentale waarde maar ook omdat er met zoveel partijen wordt samengewerkt: “Die groepsdynamiek is heel bijzonder.”

Daar stond hij dan zelf in de plenaire zaal, oog in oog met de metershoge panelen van Rudi van de Wint. En op de roltrap in de Statenpassage. Rondlopen in de beelden die je allang kent van tv: De Veer vond de eerste keer in het Tweede Kamergebouw een bijzonder moment.

Inmiddels vormt het zijn dagelijkse decor. Veel tijd om lang bij dat eerste moment stilte staan was er niet, want de dagen van een projectmanager restauratie zijn goed gevuld. Hij is in september 2020 betrokken geraakt, sinds een klein jaar werkt hij bijna fulltime aan deze klus en kent hij de gebouwen als zijn broekzak.

Uitvoerbaar plan

De Veer leidt een team van restauratiespecialisten dat dagelijks betrokken is bij het uitwerken van de ontwerpen, onderzoek aan de gebouwen en advisering. Daarnaast is op dit moment een grote groep timmerlieden bezig met het aanbrengen van beschermingsmateriaal in de kwetsbare, historische vertrekken. Zo maken zij het gebouw klaar voor de renovatie.

Renoveren, zo ver is het nog niet: “We zijn nu vooral bezig om de ontwerpen te vertalen in een uitvoerbaar plan. Kunnen we, uitgaande van het ontwerp, bijvoorbeeld luchtkanalen of elektra maken achter een wand of boven een plafond in een monumentale ruimte? Of een voorziening in het kader van de beveiliging? Het netjes en zoveel mogelijk uit het zicht aanbrengen van die voorzieningen is altijd de crux in monumentale gebouwen die historische waarde hebben. Zo doorlopen we alle monumentale gebouwdelen.”

Eddy de Veer in de monumentale kamer waar het CDA normaal vergadert

Het bijzondere aan de Tweede Kamergebouwen aan het Binnenhof is dat het bestaat uit verschillende gebouwen die stammen uit uiteenlopende bouwperiodes. Sommige zijn in hun geheel monumentaal beschermd, zoals het gebouw van het voormalige Departement van Justitie, het Nieuw Stadhouderlijk Kwartier of Comptoir-Generaal. Andere panden zijn gedeeltelijk monumentaal en een aantal gebouwen in het geheel niet zoals de perstoren, de plenaire zaal en het voormalig Grand Hotel Central.

De monumentale gebouwdelen vergen des te meer aandacht. “In zo’n groot complex moet je samen uitzoeken via welke route je gaat bouwen en renoveren. En je kunt niet één oplossing in meerdere gebouwdelen toepassen, omdat ze allemaal verschillend zijn. Je moet dus steeds zoeken naar een oplossing op maat. Wij zijn eigenlijk onderzoekend aan het werk.”

De Veer werkt al ruim vijftien jaar voor aannemingsbedrijf Nico de Bont. “Ik wilde me specialiseren in de restauratie, ik vind dat een machtig mooie sector. Je komt op de mooiste plekken, die eeuwen historie met zich meedragen. Dat je daaraan mag werken dat vind ik geweldig.” De samenwerking met opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf, de Tweede Kamer als gebruiker en andere bedrijven op deze schaal is nog een plus die dit project voor De Veer heeft. “Ik vind het interessant om in integrale processen te werken, om samen de inhoud in te gaan met respect voor elkaars vakmanschap. Die groepsdynamiek is heel bijzonder, ieder neemt zijn eigen inbreng mee.”

Voor de renovatie van de Tweede Kamergebouwen aan het Binnenhof zijn drie TBI-bedrijven aangesteld. J.P. van Eesteren (bouwactiviteiten), Croonwolter&dros (installaties) en Nico de Bont (restauratie rijksmonumenten).

De renovatie van het Tweede Kamer complex aan het Binnenhof wordt gerealiseerd door een combinatie van drie TBI-bedrijven.

Stuur artikel door