Renovatie Maastunnel Rotterdam wint Gulden Feniks

De Maastunnel wint in de categorie Renovatie. Over de renovatie van de Maastunnel spreekt de jury van “een excellente restauratie met een bijna nostalgisch beeld, terwijl tegelijkertijd een vernieuwende renovatie is gerealiseerd. Bij de NRP Gulden Feniks gaat het niet alleen om restauratie en renovatie, maar juist ook om aanpassing aan een nieuwe tijd. Dat is bij de enorme opgave van de Maastunnel goed gelukt.”

Voor onze vakmannen was dit een uniek project. Tijdens de restauratie van het Rijksmonument veranderde de drie tunnelbuizen tijdelijk in een soort stickerboek: overal kleefden rode, gele, groene of blauwe stickers. Daarmee werd de kwaliteit van elk van de 500.000 tegels in de Maastunnel in kaart gebracht. Bij ieder aspect werd het belang afgewogen tussen monumentale waarde en tunnelveiligheid. Met resultaat!

Bekijk de documentaire over het tegelwerk in rijksmonument de Maastunnel. 

Documentaire 'Van bakken tot plakken' - tegelwerkl in de Maastunnel

Meer dan 600.000 tegels zijn voor de renovatie van de Maastunnel met de hand gecontroleerd en vervangen. 14.000 originele exemplaren zitten inmiddels weer netjes tegen de tunnelwanden geplakt. De rest was aan vervanging toe en werd met de hand nagemaakt in Spanje. Wat een klus!

Stuur artikel door