Het verhaal van Nico de Bont

Nico de Bont richt zich op restauratie, herbestemming en verduurzaming van grote en kleine monumenten. Met liefde voor het vak en met respect voor historie, mens en omgeving. Innovatie combineren wij moeiteloos met traditioneel vakmanschap. Wij blijven continu in beweging op thema’s als digitalisatie, samenwerking en duurzaamheid.

Zo werken wij samen met onze Bontgenoten aan een duurzame toekomst voor ons monumentale verleden.

Onze missie

Het is onze missie om monumentale gebouwen niet verloren te laten gaan. Zodat mensen kunnen blijven genieten van de historische waarde van ons Nederlandse erfgoed. Als museaal monument of als inspirerende woon- of werkomgeving. Om de verhalen van het verleden blijvend door te geven aan de generaties na ons. 

Herbestemming Kasteel Ruurlo / Carel Willink Museum

Restauratie protestants kerkje in Ravenstein (1971)

Onze historie

Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. werd in 1960 in Nieuwkuijk opgericht door Nico de Bont en zijn vijf zonen. In ruim zes decennia heeft Nico de Bont zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler binnen de bouw- en erfgoedsector. Met een uitgebreid portfolio van spraakmakende projecten.

Liefde voor het vak

Dankzij vakmanschap blijft historisch erfgoed behouden. Daarom zijn vakmensen ons kapitaal. Het is aan ons om historisch vakmanschap door te geven. Met opleiding, ontwikkeling en innovatie verleggen we de grenzen van ons vak. En zorgen we voor kwaliteit en plezier in de projecten die we doen, samen met onze partners.

Vitale monumenten

Monumenten moeten leven, anders vergaan ze. Dat is waarom we herbestemmen en verduurzamen. Met respect voor monumentale waarden realiseren we nieuwe functies, meer comfort en lagere energielasten. Zo houden we erfgoed en onze geschiedenis levend. De ziel van onze omgeving.

Geïnspireerd door de natuur

Techniek is niet altijd de oplossing. We bouwen zoveel mogelijk met wat de natuur ons te bieden heeft. We grijpen terug op natuurlijke materialen en klassieke ontwerpprincipes: biobased, minder installaties, veel groen en ontwerpen die inspelen op seizoens- en klimaatverandering. Gezond voor het monument en voor de mens, voor flora en fauna.

Circulaire wereld

Een monument opnieuw gebruiken is in de basis al circulair. Want herbestemmen heeft minder grondstoffen, energie en bouwgrond nodig dan nieuwbouw. Steeds opnieuw vragen we ons af hoe we meer positieve impact kunnen creëren. Door circulaire materialen toe te passen. Door afval te voorkomen. Door over te stappen op elektrisch materieel en vervoer waar het kan.

Ons team

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Voor ons betekent optimaal samenwerken eigen verantwoordelijkheid dragen en leren van elkaar om het morgen weer beter te doen.”

Vakmannen op de top bij de restauratie van de Domtoren in Utrecht

Slotboom Steenhouwers

Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk is dé restauratiesteenhouwer van Nederland. Eind 2023 is Slotboom Steenhouwers onderdeel geworden van Nico de Bont. Slotboom werkt aan een historische toekomst: aan het behoud van historische bouwwerken én aan behoud en ontwikkeling van het vakmanschap. 

Slotboom combineert traditioneel vakmanschap met de kennis en technieken van nu. Digitalisatie en robotisering dragen bij aan een efficiënt en beheerst productieproces. Het bedrijf blijft autonoom opereren en aannemers en opdrachtgevers voorzien van hoogwaardig steenhouwerswerk.

 

De steenhouwerij in Winterswijk

Vakmensen

Behoud van een monument vraagt om vakmanschap. Ons werk steunt op de inzet van onze vaklieden op de bouwplaats. Met kennis van zaken en aandacht voor detail werken zij met liefde aan historisch erfgoed.

Met een juiste werkvoorbereiding en coördinatie door de collega’s op kantoor. En met specialisten in huis die het vak en het proces steeds verder optimaliseren en vernieuwen.

Begeleid door management en directie met hart voor de zaak: voor de projecten, voor de medewerkers en voor de toekomst. 

Directie Nico de Bont: Boudewijn de Bont (l.) en Kees Raaijmakers

Zo werken wij

Historisch vakmanschap en moderne tools: alle data in BIM

Innovatie

Vakmanschap, veiligheid en respect voor historie staan bij ons voorop. Deze competenties komen maximaal tot hun recht door onze hedendaagse aanpak gericht op een duurzame toekomst.

We maken gebruik van (eigen) innovaties op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en samenwerking. Wij kijken over de grenzen van het traditionele bouwproces heen. Want alleen als je het oude vertrouwde los durft te laten, ontstaan nieuwe inzichten.

Herbestemming en verduurzaming Groot Tuighuis in Den Bosch

Veiligheid is prioriteit

Wij zijn ons bewust van de uitdagingen en risico's in de bouwsector op het gebied van veiligheid. Daarom hebben wij het programma VIP uitgerold: Veiligheid is Prioriteit.

Met VIP vergroten wij ieders bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel. We stimuleren een proactieve veiligheidshouding gedurende alle fasen van het project; van ontwerp, voorbereiding en uitvoering tot en met de beheerfase.

Maatschappelijk betrokken

Samen met onze 'bontgenoten' maken we ons sterk voor behoud van het Nederlandse erfgoed en voor een duurzame toekomst van de bouwsector. 

We geloven erin dat onze relatief kleine sector gebaat is bij een intensieve samenwerking op overkoepelende thema’s. We zijn daarom actief betrokken bij tal van initiatieven en organisaties. Als deelnemer of lid, en bij meerdere instanties ook als bestuurder of toezichthouder.

 

Samen met Hazenberg

Nico de Bont is een dochteronderneming van ontwikkelende bouwer Hazenberg. We delen ons kantoor in Vught en we werken intensief samen in diverse projecten. Het levert optimale herbestemmingsprojecten op waarin we monumentaal erfgoed combineren met nieuwbouw.

Hazenberg ontwikkelt, bouwt en verduurzaamt woningen en gebouwen van betekenis. De onderneming ontwerpt plekken die relevant zijn voor generaties van vandaag en morgen. Gebouwen die inspireren en het levensgeluk verhogen van de mensen die er leven. Hazenberg voelt zich verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Daarom ontwerpen en bouwen ze zo duurzaam mogelijk in verbinding met de natuur.

Kantoor Hazenberg/Nico de Bont in Vught

Een TBI-onderneming

Nico de Bont is een trotse dochter van TBI. TBI is al meer dan 40 jaar een toonaangevende speler in de techniek, bouw en infra. Met 21 zelfstandige ondernemingen, meer dan 6.400 collega's en een omzet van 2,6 miljard euro (2023) is TBI één van de grootste bouwconcerns van Nederland. 

TBI is een bijzondere bouwonderneming. Dankzij de bedrijfsvorm (steward-ownership) zijn er geen aandeelhouders die korte termijn winst verwachten. Dat geeft TBI alle ruimte om écht te ondernemen. Winst wordt ingezet om maatschappelijke impact te maken. 

Maatschappelijke impact 
De TBI Klimaattrein jaagt duurzame initiatieven in de bouwsector aan. Kinderen van onze vaste medewerkers krijgen een opleidingsbijdrage uit het TBI Studiefonds. Het TBI Praktijkfonds stimuleert talentontwikkeling en motiveert mensen om voor ons vak te kiezen. En Stichting TBI Fundatie biedt financiële ondersteuning aan monumenten met een maatschappelijke functie.