Historie van Nico de Bont

Sinds 1960 werkt Nico de Bont aan de meest bijzondere monumentale gebouwen met als doel ons historisch erfgoed door te geven aan volgende generaties. We hebben een aantal mijlpalen uit ons bestaan in een overzichtelijke tijdlijn geplaatst.

 

1960

Oprichting Nico de Bont en Zonen

Nico de Bont en zijn vijf zonen maken zich los van De Bont van Hulten en richten Aannemingsbedrijf Nico de Bont en Zonen in Nieuwkuijk op. Foto: Nico de Bont (r.) samen met architecten Kramer en Geenen begin jaren zestig op de steiger bij kerktoren van Alphen.

1961

Restauratie De Moriaan

De restauratie van De Moriaan op de Markt van Den Bosch (een woonhuis uit 1220) was in de eerste jaren een belangrijke werk voor het nog jonge bedrijf. Als oudste bakstenen gebouw van de stad een monument van betekenis. Tegenwoordig is het bezoekerscentrum VVV Visit Den Bosch er gehuisvest.

1965

Restauratie Sint-Jan

Nico de Bont start met de restauratie van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, de tweede grote restauratie van de Sint-Jan. Sindsdien is Nico de Bont al bijna zestig jaar de vaste restauratie- en onderhoudspartner van het parochiebestuur van deze hoog monumentale, gotische kathedraal.

1975

Restauratie Kasteel Bouvigne

In opdracht van waterschap Brabantse Delta, sinds 1973 eigenaar van het landgoed, restaureerde Nico de Bont Kasteel Bouvigne in Breda.

1985

Herbestemming Noordbrabants Museum

In combinatie met Bouwbedrijf Hazenberg uit Vught wordt het voormalige Gouvernementspaleis aan de Verwerstraat in Den Bosch gerestaureerd en herbestemd tot Noordbrabants Museum.

1985

Restauratie Kasteel Heeswijk

Start van de ingrijpende en jarenlange restauratie van Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther. De laatste fase zal eind negentiger jaren worden opgeleverd.

1993

Overname Hazenberg (TBI)

Nico de Bont wordt overgenomen door Bouwbedrijf Hazenberg uit Vught en wordt daarmee onderdeel van het Rotterdamse bouw- en techniekconcern TBI.

1995

Restauratie Grote Kerk Breda

Grootschalige restauratie van de Grote of Onze Lievevrouwekerk in Breda. In een periode van drie jaar komen zowel kerk als toren aan bod en ook het hele interieur van de kerk wordt gerestaureerd.

2003

Herbestemming leerlooierij Dongen

Door de toenemende leegstand van monumenten gaat Nico de Bont zich naast restauratie ook steeds meer toeleggen op herbestemming. De herbestemming van de vervallen Leerlooierij Driessen in Dongen is een mooi voorbeeld van de eerste herbestemmingen in het begin van deze eeuw.

2005

Restauratie Moerputtenbrug

Nico de Bont restaureert metselwerk en natuursteen van de Moerputtenburg in Den Bosch. Een 600 meter lange, historische spoorbrug dwars door een uniek en beschermd natuurgebied.

2007

Restauratie Kasteel Waardenburg

Restauratie van het stevig in verval geraakte Kasteel Waardenburg. Het monument werd “conserverend gerestaureerd”, met maximale inzet op behoud van historisch materiaal.

2010

50 jaar Nico de Bont

Op 6 augustus 2010 wordt het vijftigjarig bestaan van Nico de Bont gevierd. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt het boek 'Bontgenoten', over de geschiedenis van de onderneming.

2017

Opening vestiging Amsterdam

Nico de Bont slaat vanuit Brabant haar vleugels uit richting het westen van het land en opent een tweede vestiging in het Amsterdamse Olympisch Stadion.

2017

Restauratie Groote Museum ARTIS

Het eerste project van de vestiging Amsterdam wordt de restauratie van het Groote Museum van Artis.

2019

Restauratie Domtoren

Start van de restauratie van de Utrechtse Domtoren. Een grootschalige natuursteenrestauratie die in totaal 6 jaar zal duren.

2021

Overname Heijmans Restauratiewerken

Versterking van Nico de Bont als aannemer van waterbouwkundige restauraties door de overname van Heijmans Restauratiewerken.

2023

Herbestemming Chassékazerne

De voormalige Chassékazerne in Breda wordt gerestaureerd en herbestemd tot Breda Botanique. Een veelzijdig functioneel programma zorgt voor nieuw leven in dit al enige jaren grotendeels leegstaande monument.

2023

Slotboom Steenhouwers onderdeel Nico de Bont

Slotboom Steenhouwers B.V. is in december 2023 onderdeel geworden van Nico de Bont | TBI. Slotboom is dé restauratiesteenhouwer van Nederland. De overname zorgt voor continuïteit van dit familiebedrijf en behoud van het specialistische vakmanschap.

2023

Groot Tuighuis wint Erfgoed Duurzaamheidsprijs

Het Groot Tuighuis in 's-Hertogenbosch, een voormalige kerk uit de 15e eeuw, brachten wij van energielabel E naar A+ door het toepassen van oude bouwprincipes, biobased bouwmaterialen en slim energieverbruik.

Bouw jij mee verder aan de historie van Nico de Bont?