Herstel kademuren Binnenhaven Den Bosch

De kademuren van de Binnenhaven (en vervolgens ook de Buitenhaven) in Den Bosch zijn hersteld gerestaureerd om dit historische en beeldbepalende bouwwerk voor de stad te behouden.

Ons team Monumentale Waterwerken herstelden het loszittend metselwerk vanaf de stuw tot de Boompoort. Houtachtige gewassen zijn uit de muur verwijderd en op de waterlijn is een band van natuursteen aangebracht. Deze band dient als bescherming van het metselwerk tegen vorstschade. Bij de werkzaamheden zijn diverse moderne technieken toegepast zonder het vakmanschap en de historie uit het oog te verliezen.

Gefaseerde uitvoering

Per vier tot zes weken werden zes vakken tegelijk gerestaureerd. Vanwege het repeterende karakter van de vakken in de kademuur leende dit project zich goed voor de aanpak ‘evalueren – leren – verbeteren’. Dit optimaliseerde het proces en door slimmer, sneller en beter te gaan werken werd de omgeving ontzien.

Materieel op maat

Om overlast en gebruik van parkeerruimte in de binnenstad te beperken hebben we de restauratiewerkzaamheden vanaf het water uitgevoerd en werkten we met een mobiel op het water liggend bouwterrein van 30 meter lang. Bij onze aanpak hebben we op een slimme manier gebruikt gemaakt van het water in het werk. Het water is geen belemmering, maar helpt ons bij onze werkzaamheden. De werkzaamheden op en aan het water vragen om materieel op maat, zoals een ponton waarmee op het water wordt gewerkt en een taatskuip (werkbak) in het water waarin het natuursteen op de waterlijn kan worden aangebracht.

Stuur project door