Renovatie Tweede Kamercomplex op het Binnenhof in Den Haag

Het Rijksvastgoedbedrijf en de TBI-combinatie J.P. van Eesteren, Croonwolterendros en Nico de Bont hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de renovatie van het Tweede Kamercomplex op het Binnenhof in Den Haag. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en wij nemen de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor onze rekening.

Voordat de uitvoering van de renovatie echt begint zijn de TBI-ondernemingen al betrokken als adviseur voor het definitief ontwerp en bij de diverse onderzoeken in de gebouwen. Sinds de zomer van 2021 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

De renovatie van het Binnenhof is verdeeld in drie projectonderdelen. De TBI-combinatie buigt zich over het Tweede Kamercomplex.

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is."
Marc Unger, projectleider Renovatie Binnenhof bij Rijksvastgoedbedrijf

Bouw van de nieuwe Tweede Kamer, begin jaren '90.

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van De Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.”

“Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten”, voegt Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont toe. “Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” 

Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van De Tweede Kamer der Staten-Generaal, naar het ontwerp van Pi de Bruijn. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

Volg de renovatie op tv: 'Ondertussen aan de Hofvijver'

In het AVROTROS-programma ‘Ondertussen aan de Hofvijver’ volgt Splinter Chabot de renovatie van ’s werelds oudste nog actief in gebruik zijnde parlementscomplex; het Binnenhof in Den Haag. Alle ins en outs over het middelpunt van de Nederlandse politiek en een acht eeuwen oud monument dat continu in bedrijf is komen voorbij. 

Stuur project door