Renovatie Tweede Kamer-complex op het Binnenhof in Den Haag

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf renoveert de TBI-combinatie J.P. van Eesteren | TBI, Croonwolter&dros en Nico de Bont | TBI het Tweede Kamer-complex op het Binnenhof in Den Haag. 

J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros realiseert de installaties en wij nemen de restauratiewerkzaamheden van de rijksmonumenten voor onze rekening.

Voorafgaande aan de uitvoering van de renovatie zijn de TBI-ondernemingen als adviseur betrokken voor het definitief ontwerp en de diverse onderzoeken en voorbereidingen in de gebouwen. In de zomer van 2021 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

Terug na dertig jaar

“Bijzonder eervol dat wij de renovatie van De Tweede Kamer op ons mogen nemen”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren. “De rijke geschiedenis en de gevarieerde architectuur spreken enorm tot de verbeelding.”

“Een groot deel van het gebouwencomplex bestaat bovendien uit rijksmonumenten”, voegt Boudewijn de Bont, directeur van Nico de Bont toe. “Restauratie daarvan is een kolfje naar de hand van onze vakmensen.” 

Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Wat het voor ons extra bijzonder maakt, is dat we na bijna dertig jaar terugkeren. In 1992 realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros namelijk de nieuwbouw van het onderkomen van De Tweede Kamer der Staten-Generaal, naar het ontwerp van Pi de Bruijn. Nu vormen we gedrieën een sterke combinatie waarmee we het hart van de democratie klaarmaken voor de toekomst.”

Op tv: Ondertussen aan de Hofvijver

In het AVROTROS-programma 'Ondertussen aan de Hofvijver' volgt Splinter Chabot de renovatie van ’s werelds oudste nog actief in gebruik zijnde parlementscomplex; het Binnenhof in Den Haag. 

“Met de combinatie van TBI-bedrijven halen we de nodige kennis en expertise binnen die voor een zorgvuldige en beheerste realisatie van het project noodzakelijk is."
Marc Unger, projectleider Renovatie Binnenhof bij Rijksvastgoedbedrijf

Projectwebsite en informatiecentrum van het Rijksvastgoedbedrijf

'De kunst van de kunstbescherming'

De renovatie van het Binnenhof is verdeeld in drie projectdelen:
• Tweede Kamer-complex: TBI-combinatie J.P van Eesteren, Croonwolter&dros en Nico de Bont
• Eerste Kamer en Raad van State: Heijmans / Burgy
• Algemene Zaken: Combinatie De Kroon (Homij / Koninklijke Woudenberg)


'We gaan samen de inhoud in'

'Iedere deur een QR code'

Stuur project door