Binnenstedelijke restauratie Herengracht

Projectinformatie

Project Herengracht
Locatie Amsterdam
Architect Architectenbureau J. van Stigt B.V.

Na vele jaren leegstand wordt Herengracht 410-412 gerestaureerd en krijgt het pand een nieuwe functie, namelijk; luxe ZORG-woningen met faciliteiten voor 24-uurs zorg. Zorgorganisatie Domus Magnus wordt de gebruiker van het grachtenpand. Zij bieden op diverse locaties in Nederland alle benodigde zorg in een sfeervol, monumentaal pand. Tussen deze karakteristieke locaties mag De Herengracht niet ontbreken.

Onze werkzaamheden

Het pand wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Alle monumentale onderdelen worden door ons hersteld, waaronder de fundering van het pand. Het bijzondere plan voor herstel is gemaakt door Architectenbureau J. Van Stigt. Zij hebben met het ontwerp antwoord gegeven op de vraag naar zorg in de binnenstad van Amsterdam.

Over het monument

Het gebouw 410-412 bestond ooit uit twee afzonderlijke panden. 410 gebouwd in 1665 door bouwheer Jacob de Vogelaer, een 7.45 m breed huis met klokgevel. In 1938 liet de toenmalige eigenares 410 afbreken en vervangen als een uitbreiding van 412, het pand werd in de stijl van 412 aangepast met in het interieur art-deco details uit die tijd. In 1667 werd 412 naar ontwerp van Vingboons een dubbelbreed woonhuis gebouwd, met voor die tijd een zeer moderne indeling met een lage ingangsverdieping.  De zandstenen gevel kreeg een middenrisaliet (Een risaliet is een iets vooruitspringend gedeelte van de gevel, minstens één raamtravee breed en over de gehele hoogte doorlopend.)  met twee pilasterstellingen en een fronton. Het hoge schilddak werd door vier schorstenen bekroond. De oorspronkelijke ingang was op de sokkelverdieping.

In de loop der eeuwen is er veel aan de panden veranderd tot wat het nu is. De zijvleugels zijn vanuit de tuin toegankelijk door een enkele paneeldeur met een gedecoreerde omlijsting ,uitgevoerd in schoon metselwerk. Zij-traveeën met 12-ruits schuifvensters met natuurstenen onderdorpels, boven de vensters een rollaag. Onder de vensters gedecoreerde natuurstenen reliëfs. Inwendig onder meer in het middengedeelte een vlakke balkenzoldering met beschildering; tegen de linker zijwand een zeventiende-eeuwse met figuren en maskerkoppen gedecoreerde schouw, op de vloer Öland tegels.

Herengracht kleurt paars/groen