Binnenstedelijke restauratie Herengracht

Projectinformatie

Project Herengracht
Locatie Amsterdam
Architect Architectenbureau J. van Stigt B.V.

Na vele jaren leegstand is Herengracht 410-412 gerestaureerd en heeft het pand een nieuwe functie, namelijk; 'Het Hendrickszhuys'

Het Hendrickszhuys biedt particulieren ouderenzorg op een unieke locatie in Amsterdam. Door ons zijn 28 luxe ZORG-woningen met faciliteiten voor 24-uurs zorg  gerealiseerd. Zorgorganisatie Domus Magnus is de gebruiker van het grachtenpand. Zij bieden op diverse locaties in Nederland alle benodigde zorg in een sfeervol, monumentaal pand. Tussen deze karakteristieke locaties mocht De Herengracht natuurlijk niet ontbreken.

Alle appartementen hebben een ruime woonkamer met slaapgelegenheid en een eigen luxe badkamer met douche en toilet. Het gebouw is volledig afgestemd op de mobiliteits- en veilgheidsbehoeften van  ouderen. De appartementen zijn allen voorzien van een persoonlijke alarminstallatie waarmee de bewoners 24 uur per dag hulp in kunnen roepen. In de 'Franse Bistro' worden elke dag verse maaltijden bereid voor de bewoners en hun bezoekers.

Onze werkzaamheden

Het pand is gerestaureerd en verduurzaamd. Alle monumentale onderdelen zijn door ons hersteld, waaronder de fundering van het pand. Het bijzondere plan voor herstel is gemaakt door Architectenbureau J. Van Stigt. Zij hebben met het ontwerp antwoord gegeven op de vraag naar zorg in de binnenstad van Amsterdam.

Duurzaam gebouw

In het gebouw zijn diverse energetische aanpassingen gedaan. Door deze aanpassingen is het gebouw  van Energie Index 2,12  (energielabel G)  naar een Energie indesx van 0,80 (energielabel A) gegaan, een verbetering van 1,32. 

Over het monument

Het gebouw 410-412 bestond ooit uit twee afzonderlijke panden. 410 gebouwd in 1665 door bouwheer Jacob de Vogelaer, een 7.45 m breed huis met klokgevel. In 1938 liet de toenmalige eigenares 410 afbreken en vervangen als een uitbreiding van 412, het pand werd in de stijl van 412 aangepast met in het interieur art-deco details uit die tijd. In 1667 werd 412 naar ontwerp van Vingboons een dubbelbreed woonhuis gebouwd, met voor die tijd een zeer moderne indeling met een lage ingangsverdieping.  De zandstenen gevel kreeg een middenrisaliet (Een risaliet is een iets vooruitspringend gedeelte van de gevel, minstens één raamtravee breed en over de gehele hoogte doorlopend.)  met twee pilasterstellingen en een fronton. Het hoge schilddak werd door vier schorstenen bekroond. De oorspronkelijke ingang was op de sokkelverdieping.

In de loop der eeuwen is er veel aan de panden veranderd tot wat het nu is. De zijvleugels zijn vanuit de tuin toegankelijk door een enkele paneeldeur met een gedecoreerde omlijsting ,uitgevoerd in schoon metselwerk. Zij-traveeën met 12-ruits schuifvensters met natuurstenen onderdorpels, boven de vensters een rollaag. Onder de vensters gedecoreerde natuurstenen reliëfs. Inwendig onder meer in het middengedeelte een vlakke balkenzoldering met beschildering; tegen de linker zijwand een zeventiende-eeuwse met figuren en maskerkoppen gedecoreerde schouw, op de vloer Öland tegels.

Herengracht kleurt paars/groen