Bisschop Zwijsenstraat

Projectinformatie

Project Bisschop Zwijsenstraat
Locatie Tilburg
Architect Wijnen Architectuur

De reputatie van De Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg is flink teruggelopen. Nico de Bont heeft de panden aangekocht voor een bedrag van €3,-.  John van der Doelen legt uit:“Deze voorheen statige plek is ernstig verwaarloosd. De panden verkeren daardoor in een abominabele staat van onderhoud. We gaan flink investeren om het gebied in oude glorie te herstellen. Niet voor niets hebben wij het kunnen aankopen voor het symbolische bedrag van drie euro. Ondanks dit alles geloven wij enorm in deze plek. Wij zien er een locatie in die het helemaal in zich heeft om weer een mooi, levendig stadsdeel te worden.” 

Het totale plan van 'De Kroon van Zwijsen' is opgedeeld in drie fases. De eerste fase bestaat uit de twee gerestaureerde monumentale stadsvilla’s. De panden zijn reeds gerestaureerd en in verkoop via makelaar Van de Water Groep.

Sebastiaan Selders

Tweede fase: Zustertuin

Fase twee is ‘De Zustertuin’. De Zustertuin is een klein kloostercomplex met eigen refter en kleine monumentale kapel. De oude kloosterfunctie van wonen, verblijven en ontmoeten wordt in een eigentijds jasje gegoten. In het voorhuis (de huisnummers 18 en 20) en refter komen kleine wooneenheden. De kapel en de tuin worden bestemd voor het verblijven en ontmoeten. De kapel wordt geschikt gemaakt voor een openbaar toegankelijke functie, bijvoorbeeld laagdrempelige dag-horeca met terras/buitenruimte. Wanneer de restauratie van de gebouwen en de herbestemming is afgerond, zorgt dit ensemble voor extra monumentale glans en glorie voor de Kroon van Zwijsen.

Laatste fase: luxe appartementen

De derde en laatste fase bestaat uit kleinschalige nieuwbouw van enkele luxe koopappartementen met een eigen privé parkeervoorziening. Qua architectuur in goede balans tussen enerzijds aanknopingspunten met de monumentale panden aan de Bisschop Zwijsenstraat middels een voordeur aan de straatzijde, horizontale belijning en een terugliggende voorgevel. Anderzijds een moderne vormgeving door een contrasterende steen en opengewerkte gevels aan het pad en aan het park.

Bekijk de brochure van de twee monumentale stadsvilla's aan de Bisschop Zwijsenstraat. De eerste fase van 'De Kroon van Zwijsen.'

Brochure Stadsvilla's Bisschop Zwijsen