Breda Botanique: groen stedelijk leven voor rijksmonumentale Chassékazerne

Projectinformatie

Project Breda Botanique
Locatie Breda
Opdrachtgever Synchroon
Architect Bastiaan van de Kraats - 1m98 architecten
Looptijd 2021 - 2023

In Breda realiseerde Nico de Bont de herbestemming van de oude Chassékazerne naar ‘Breda Botanique’. Een levendige nieuwe hotspot voor een breed publiek. Onder het monumentale dak uit 1899 bevinden zich nu 62 huurappartementen voor jongeren, 19 stijlvolle hotelkamers, een restaurant, een bar, een filmhuis en het stadsarchief. Met in het midden, op één van binnenplaatsen, een schitterende botanische kas als groene doorgang.

Botanische kas verbinder, eyecatcher en ontmoetingsplek

De gemeente wilde graag een doorloop van het Chassé Park naar de Keizerstraat. Samen met Synchroon en de architect bedachten wij tijdens de tenderfase het idee van de botanische kas. Deze fungeert als groene verbinding, publieke ruimte én entree naar alle functies eromheen. Met deze oplossing, overtroffen we hun wensen en werd het projectteam de opdracht gegund.

Het plan scoort hoog op alle door de gemeente gestelde eisen. Breda Botanique slaagt er in om, met respect voor de monumentale waarde van het gebouw en het Chassépark nieuwe gebruiksmogelijkheden in te passen met de kas als middelpunt.

Wethouder Alfred Arbouw (2017)

De botanische kas is technisch gezien een huzarenstukje. Hier komen alle functies – hotel, horeca, film en wonen – samen en dus ook alle verschillende bouwkundige eisen die de functies met zich meebrengen. We bedachten een (brand)veilige oplossing waarvoor geen bouwkundige brandvoorzieningen nodig zijn.

Verduurzaming met behoud van historische uitstraling

Waar mogelijk hebben we, met behoud van de historische uitstraling, zoveel mogelijk duurzame oplossingen toegepast.

  • Op het dak zijn 200 zonnepanelen geplaatst.
  • De isolatiewaarde van de kap en de gevel is verbeterd door het plaatsen van een isolatieschil in de woningen en het dak van het hotel.
  • We hebben de aanwezige stalen kozijnen weten te behouden, waar we isolerend dubbelglas in hebben geplaatst.
  • Het complex wordt aangesloten op het gasloze net van de stadsverwarming.
  • Bovendien plaatsten we WTW-units waarmee de koude of warme lucht die al aanwezig is wordt hergebruikt.


Enkele monumentale elementen – zoals bijvoorbeeld de kleine bakstenen gewelfjes in de hoofdentree – zijn in ere hersteld door onze restauratiemetselaars.

Samen het verschil maken

Succesfactor bij dit project is de intensieve en integrale samenwerking tussen alle partijen, van opdrachtgever, leveranciers tot aan onderaannemers. Iedereen heeft hetzelfde hart voor de zaak, waardoor we dit prachtige resultaat neer kunnen zetten.

Het projectteam Breda Botanique bestaat uit TBI bedrijven Synchroon, Nico de Bont en HEVO en 1meter98 architecten, DELVA Landscape Architects, DGMR en SKONK.

Meer informatie over het project op de website: www.bredabotanique.nl

Historie rijksmonument Chassékazerne

Breda is lange tijd een garnizoensstad geweest. De Chassékazerne, gebouwd in 1898-1899 naar ontwerp van W. Cool, is het oorspronkelijke hoofdgebouw van een uitgestrekt militaire complex aan de oostzijde van de stad.

De bouwstijl is een mengeling van neo-renaissance en neo-gothische stijl, vrij ongebruikelijk bij Nederlandse kazernes. Met zijn hoektorentjes, kantelen en imitatieschietgaten moest het een militaire uitstraling krijgen.

De kazerne is genoemd naar generaal David Hendrik baron Chassé (1765-1849), die het meest bekend werd door de verdediging van de citadel van Antwerpen tegen de Fransen in 1832.

Bij de bouw van de kazerne zijn voor die tijd moderne betonconstructies toegepast. In eerste instantie had het gebouw gasverlichting omdat Breda pas in 1918 elektriciteit kreeg. In 1993 verloor de kazerne zijn militaire functie. Na dienst te hebben gedaan als asielzoekerscentrum, werden in de Chassékazerne in 1998 het Breda’s Museum, het Stadsarchief en het archeologisch depot van de gemeente Breda gevestigd.

Bron: Erfgoedweb