Herbestemming Chassékazerne tot Breda Botanique
Met de herbestemming van de Chassékazerne tot Breda Botanique is de stad een icoon rijker. Breda Botanique bestaat uit een mix van stedelijke functies waaronder huurappartementen, horeca, Het Stadsarchief, filmhuis en een boetiek hotel. Wij voerden als hoofdaannemer in opdracht van ontwikkelaar Synchroon de restauratie- en bouwwerkzaamheden uit.
Het plan
Breda Botanique heeft een nieuwe bruisende hotspot toegevoegd aan de stad waar bewoners en bezoekers fijn kunnen wonen, werken, eten en logeren. Zij worden geïnspireerd in een monumentaal pand waar het groen letterlijk en figuurlijk naar binnen getrokken is.
Met 62 huurwoningen (stoere studio’s, entresolwoningen en appartementen), het Stadsarchief, een conceptstore, restaurant én bar met overnachtingsmogelijkheid en een filmhuis komt alles samen in de nieuwe botanische kas. Deze kas in het hart van het gebouw is het verbindende element van de herbestemming. De woningen zijn gesitueerd rondom deze binnentuin en door een slim ontwerp zijn ze efficiënt ingedeeld mét maximaal behoud van de hoogte.
De kas verbindt de Keizerstraat met het naastgelegen Chassépark als groene publieke ruimte en fungeert als entree. Een overdekte buitenruimte als nieuwe hotspot met aantrekkingskracht voor de hele stad.
Duurzaamheid
Ook bij dit project stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Onder andere door de inzet van waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s is het monument verduurzaamd en voorbereid op de toekomst.
Integrale samenwerking
De intensieve en integrale samenwerking heeft geleid tot een uniek concept en een gedetailleerde uitwerking op onderdelen. Als specialist op gebied van restauratie en herbestemming heeft Nico de Bont op veel vlakken kennis en kunde ingebracht: opnames van het bestaande gebouw, technisch ontwerp, kostendeskundigheid, risicobeheersing en subsidies. Systematisch geordende data van diverse eerder door ons gerealiseerde referentieprojecten was daarbij erg waardevol.
Historie
Breda is lange tijd een garnizoensstad geweest. De Chassékazerne, gebouwd in 1898-1899 naar ontwerp van W. Cool, is het oorspronkelijke hoofdgebouw van een uitgestrekt militaire complex aan de oostzijde van de stad.
De bouwstijl is een mengeling van neo-renaissance en neo-gothische stijl, vrij ongebruikelijk bij Nederlandse kazernes. Met zijn hoektorentjes, kantelen en imitatieschietgaten moest het een militaire uitstraling krijgen.
De kazerne is genoemd naar generaal David Hendrik baron Chassé (1765-1849), die het meest bekend werd door de verdediging van de citadel van Antwerpen tegen de Fransen in 1832.
Bij de bouw van de kazerne zijn voor die tijd moderne betonconstructies toegepast. In eerste instantie had het gebouw gasverlichting omdat Breda pas in 1918 elektriciteit kreeg. In 1993 verloor de kazerne zijn militaire functie. Na dienst te hebben gedaan als asielzoekerscentrum, werden in de Chassékazerne in 1998 het Breda’s Museum, het Stadsarchief en het archeologisch depot van de gemeente Breda gevestigd.