Restauratie en herbestemming De Holland in Dordrecht tot Nationaal Onderwijsmuseum

In de zomer van 2015 is de transformatie van het kantoorgebouw De Holland naar Nationaal Onderwijsmuseum afgerond. Dit gemeentelijk monument uit 1939 is ontworpen door Sybold van Ravesteijn voor brandverzekeringsmaatschappij Holland van 1859. 

Sinds 1980 was het gebouw in gebruik als supermarkt, waarbij het oorspronkelijke interieur volledig werd gesloopt. De gevel is in die tijd flink aangetast en er werden allerlei volumes aangebouwd. De opvallende architectuur, die lang niet ten volle bewonderd kon worden, is door het team van Nico de Bont in oude glorie hersteld. 

Betonprijs 2015

Het project ontving in november 2015 de Betonprijs in de categorie restauratie/reparatie. In dit project is speciaal gevelstucwerk gebruikt dat zelden voorkomt in bouwprojecten. In het stucwerk zit een toelage van natuursteensplit. Doordat delen van de oude gevel in tact zijn gebleven, moest de kleur van het natuursteen voor het nieuwe gedeelte tot in precisie aansluiten bij de oude structuur, om kleurverschil tegen te gaan. 

Eerste museum met energielabel A

Het karakter van het gebouw is beschermd gebleven. De uiterlijke vormgeving is weer zichtbaar gemaakt. Tijdens de restauratie is door verduurzaming ingezet op energielabel A waardoor ook een enorme functionele verbetering van het gebouw heeft plaatsgevonden.

Foto: Joep Jacobs

Foto: Joep Jacobs

Foto: Joep Jacobs

Foto: Joep Jacobs

Foto: Joep Jacobs

Stuur project door