Duvelhok van textielfabriek Tilburg heeft nieuwe bestemming

Projectinformatie

Project Duvelhok
Locatie Tilburg
Opdrachtgever Karin Bruers | Kees Cools

Vanaf 18 juni 2016 is het Duvelhok weer klaar voor een nieuwe start. Ze ligt er weer in volle glorie bij. Kom uitbundig genieten van een stukje fantastisch mooi erfgoed, de oudste textielfabriek van Tilburg, geheel uit houten spanten opgetrokken. De naar binnen gekeerde, verwaarloosde, tochtige oude fabriek die ergens verscholen ligt in de Sint Josephstraat is vanaf 2014 door Nico de Bont duurzaam verbouwd en gerenoveerd.
De poorten en deuren zijn in juni 2016 geopend en vanaf dan is het een extravert, publieksvriendelijk, voor iedereen toegankelijk rijksmonument waar je niet meer om heen kunt in de binnenstad; een belangrijke sfeermaker en speler binnen het Veemarktkwartier.

Een laagdrempelig artistiek-creatief centrum met aantrekkingskracht dat verder gaat dan Tilburg waar kunst, cultuur, ondernemerschap, wetenschap de belangrijkste thema’s zijn.

Werkzaamheden Nico de Bont

Deze oude textielfabriek is met behoud van haar robuuste uiterlijk omgebouwd tot een laagdrempelig artistiek-creatief centrum met aantrekkingskracht dat verder gaat dan Tilburg, waar kunst, cultuur, ondernemerschap, wetenschap de belangrijkste thema’s zijn.

Aan de buitenzijde is door Nico de Bont het metsel- en voegwerk hersteld. De daken zijn geïsoleerd en (deels) vervangen. Ook is het houtwerk compleet opnieuw geschilderd. Latere toevoegingen  aan het monument zijn verwijderd waardoor de basis van het gebouw weer zichtbaar is.

Aan de binnenzijde zijn er voorzieningen getroffen om ruimtes geschikt te maken voor de diverse functies die het pand nu herbergt met het comfort van nu. Zo zijn de wanden voorzien van voorzetwanden en de kozijnen van achterzetramen. Ook is er een horecakeuken en een toiletgroep gerealiseerd en zijn ruimtes voorzien van nieuwe puien met glas.

  • Winkel

  • Opening

  • Ketelhuis

  • Dineren in fabriekshal

  • Social sofa

Diverse ruimtes in het Duvelhok

Door deze herbestemming en aanpassingen aan het gebouw  is het nu mogelijk diverse ruimtes te huren in het Duvelhok voor seminars, vergaderingen, workshops, diners of lunches. Enkele voorbeelden:

Social Salon: Een dagbesteding voor 65-plussers in het algemeen maar met name gericht op eenzame en dementerende mensen. Social Sofa: Hier werken onze kunstenaars, maar ook vrijwilligers en re-integreerders, aan de Social Sofa’s. In de avonduren en weekenden worden er mozaïek cursussen gegeven. Plein voor Duvelhok: Ingericht als nostalgische speeltuin met terras en daaraan grenst het restaurant De Kantine. De Kantine: Een sfeervolle horecaruimte, gelegen aan de voorzijde van het Duvelhok. Fabriekshal: Grootste binnenruimte, voorzien van sheddaken.
Ketelhuis: Waar in 1862 de grootste stoommachine van Nederland stond is deze ruimte nu o.a. beschikbaar voor seminars, diners, debatten, vergaderingen en bijvoorbeeld ook repetitie ruimte voor zang en theater. Boven: Op de 1ste etage bevind zich een bijzondere plek. Er staat een reusachtige Duvelkast - een boekenkast opgebouwd uit 20 tweedehands (boeken)kasten. Verder standaard ingericht als flex (vergader)plek. Maar ook exclusief te huur voor debatten, presentatie, en diners.

Opening Duvelhok

Historie

In 1862 hebben de gebroeders Isaac en Abraham Deen het Duvelhok gebouwd en in gebruik genomen als katoenspinnerij. Daarmee is het de oudste nog bestaande textielfabriek in Tilburg en tegenwoordig een Rijksmonument. Vanaf 1880 komt het Duvelhok in handen van Constant Lambers en wordt het een wollenstoffenfabriek en in 1911 wordt het gekocht door Beka, een van Tilburg’s grootste textielfabrieken. Pas dan wordt het een Duvelhok, waar de eerste bewerking van de wol (genaamd duvelen) plaats vindt.

In 1968 sluit het Duvelhok als textielfabriek haar poorten en vanaf 1969 wordt het gebruikt door kunstenaars. Totdat in 2014 Karin Bruers en Kees Cools het Duvelhok kopen van de gemeente Tilburg om het een nieuw leven te geven.