Herbestemming panden Egelantiersgracht in Amsterdam
Nico de Bont heeft de herbestemming gerealiseerd van het markante, rijksmonumentale pand van Gunters & Meuser in de binnenstad van Amsterdam. Het pand is in 1917 gebouwd in de Amsterdamse School-stijl.
De ijzerwarenwinkel bleef tijdens de werkzaamheden in bedrijf. De kelder is vernieuwd, enkele kantoren zijn getransformeerd tot woningen en de voormalige opslagruimten zijn verbouwd tot kantoren.
Energie technisch is het hele gebouw geïsoleerd, gasloos geworden en de warmte wordt nu verzorgt door middel van lucht-lucht warmtepompen. Ook zijn er, onzichtbaar vanaf de openbare ruimte, zonnepanelen geplaatst.
Duurzame herbestemming naar wonen en werken
Het magazijn en de kantoren van Gunters & Meuser zijn herbestemd tot bedrijfsruimten en woonruimten voor 'het nieuwe wonen en werken'. Huurders huren hun woning en kantoor in hetzelfde gebouw. De naastgelegen panden aan de Prinsengracht en Egelantiersstraat zijn meegenomen om de herbestemming te realiseren. Op de begane grond blijft de winkel van Gunters en Meuser gevestigd.
Er vond herstelwerk plaats aan de buitengevels. Aan het pand aan de Prinsengracht is de bestaande keldervloer vervangen door een nieuwe betonnen keldervloer en is een nieuw zinken dak aangebracht. Daarnaast is een nieuwe indeling gerealiseerd voor de kantoor- en woonbestemming.
Project in beeld
Historie
Historie
De geschiedenis van ijzerwarenwinkel Gunters & Meuser gaat terug naar 1826. Jan P. Gunters (20) werkt als marskramer in de Jordaan om schoenmakersgereedschappen uit te venten. Op den duur kwam er een heus winkeltje aan de Prinsengracht, met moeder Gunters achter de toonbank.
Uit dit winkeltje ontwikkelde zich een degelijke winkel in ijzerwaren. Sinds 1875 gevestigd op Egelantiersgracht 2 en daarna uitgebreid met de aansluitende nummers 4 en 6 en het hoekpand Prinsengracht 108.
De panden aan de Egelantiersgracht werden in 1917 vervangen door één nieuw pand in Amsterdamse-School stijl naar ontwerp van P. Vorkink & Jac. Ph. Wormser in opdracht van Dhr. Gunters en zijn compagnon Dhr. Meuser. Het betrof een winkel, een magazijn en een aantal kantoorlokalen. De uitvoerder was de Amsterdamsche Fabriek van cement-ijzerwerken (Systeem Monier) 'Wittenburg'. Bron:amsterdamse-school.nl