Groot onderhoud Monument op de Dam | Amsterdam

Projectinformatie

Project Monument op de Dam
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Architect Van Hoogevest Architecten
Adviseur Natuursteen | Slotboom Steenhouwers

Meer informatie?

Eddy de Veer

Met trots werken we aan het groot onderhoud van dit bijzondere monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Projectleider Eddy de Veer: “Een mooi project op een prachtige binnenstedelijke locatie. Door slimme logistieke oplossingen, en alle risico’s goed in kaart gebracht, gecombineerd met de specialistische kennis en ervaring van onze medewerkers, sluit ons plan aan op de wensen van de Gemeente Amsterdam. We zorgen ervoor dat deze plek, gedurende het groot onderhoud, voor de Amsterdammers en ook voor alle Nederlandse en buitenlandse bezoekers betekenisvol blijft en het verhaal blijft leven.” 

Deze waardevolle plek blijft van betekenis, zelfs als het achter de bouwwand is verstopt en in de steigers staat. Door inspirerende teksten over vrijheid, dam-duiven die de lucht in vliegen en een expositie over de geschiedenis van de Dam, beleef je de historie op een unieke manier.
Beleven | De pop-up expositie op panelen toont in chronologische volgorde de rijke geschiedenis van het oudste stadshart van Amsterdam, als een plek van handel, bestuur, strijd, moord, herdenking, feest en demonstraties. Bezoekers zien foto’s en afbeeldingen van collectiestukken van het Amsterdam Museum en Het Stadsarchief. 
Van de nood een deugd | We maken van de nood een deugd: de veiligheidswand beschermt de voorbijgangers en informeert hen ook over de historie van de Dam en het bijzondere Nationaal Monument. 

 

“Voor onze natuursteenspecialisten is het eervol om hier aan te werken. Niet alleen vanwege de symboliek erachter, maar ook door de detailleringen, type natuursteen en het specialistisch vakmanschap wat hier bij komt kijken. Samen met Slotboom Steenhouwers zorgen we ervoor dat het monument in ere en toekomstbestendig wordt hersteld.”

De werkzaamheden aan het monument zijn te volgen op een speciale pagina.

Achtergrondinformatie

Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Het monument bestaat uit een pyloon met beelden en een gedenkmuur met reliëfs. Voor het monument staan twee leeuwenfiguren als wachters. 

Pyloon
De tweeëntwintig meter hoge pyloon is van beton bekleed met travertijn, een marmerachtige, poreuze kalksteen uit Toscane. Aan de voorzijde zijn vier geboeide mannenfiguren aangebracht met daarboven een vrouw met kind op de arm en een krans om het hoofd, met duiven die om haar heen vliegen. Rechts en links van de pyloon bevinden zich twee mannen met huilende honden.

Gedenkmuur
Om de pyloon staat een gebogen gedenkmuur waarin twaalf urnen met aarde zijn ingemetseld. De urnen zijn gevuld met aarde van fusillade- en erebegraafplaatsen uit de toenmalige elf provincies, en de 22 erevelden uit het voormalig Nederlands-Indië. Voor de urnen uit de provincies bevinden zich de provinciewapens, voor de urn uit Nederlands-Indië bevindt zich het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden.