Herbestemming en restauratie Orangerie Landgoed Mattemburgh

Projectinformatie

Project Orangerie Landgoed Mattemburgh
Locatie Woensdrecht
Opdrachtgever Stichting Het Brabants Landschap
Architect Ir. A. de Gooijer, restauratiearchitect BNA

Nico de Bont heeft in opdracht van Stichting Het Brabants Landschap, de Orangerie in zijn geheel gerestaureerd. De Orangerie had grote schade opgelopen door de slechte detailleringen van het monument, waarvan vocht de grootste oorzaak was. Tijdens de restauratie is al het loodwerk, het gehele glazen dak, de houten kozijnen, al het stucwerk en de gehele vloer van de orangerie vervangen en in originele staat teruggebracht.

Op 1 juni 2005 heeft de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant mevrouw J.R.H. Maij-Weggen de officiele opening verricht van de onlangs gerestaureerde Orangerie Mattemburgh te Woensdrecht.

De orangerie behoort tot een onderdeel van landgoed Mattemburgh wat werd gesticht in 1807. De orangerie is in twee fasen gesticht, het middengedeelte dateert van 1880 en beide gebogen vleugels zijn aan de Orangerie toegevoegd circa 1957.

Naast originele functie van de orangerie heeft deze een tweede functie gekregen. In de zomerperiode (mei t/m oktober), wanneer de kuipplanten in het park zijn opgesteld, zal de orangerie fungeren als restaurant. Tijdens de restauratie zijn alle benodigde voorzieningen voor het restaurant hierin opgenomen inclusief het barmeubel, welke door ons eigen meubelatelier is vervaardigd.