Herbestemming Nemiusklooster tot kloosterhotel 'De Soete Moeder'

Projectinformatie

Project Kloosterhotel "De Soete Moeder"
Locatie 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever BOEi
Architect Baudoin en van Alphen
Adviseur BOEi

Kloosterhotel de Soete Moeder is gerealiseerd in het oude Nemiusklooster aan de rand van het Bossche centrum. Het hotel beschikt over 24 kamers, een prachtige kapel en een eetkamer waar men kan ontbijten en dineren.

  • Lobby

  • Badkamer met karakteristieke elementen

Meer informatie?

Eddy de Veer

Monumentale karakter blijft bewaard

Bij deze restauratie / herbestemming wordt het monumentale karakter zo veel mogelijk behouden en waar mogelijk wordt het gecombineerd met hedendaagse elementen. Dit historische gebouw wordt voorbereid op een nieuwe toekomst. Bij de bouw worden zoveel mogelijk milieuvriendelijke en duurzame materialen gebruikt.

Opbouw volgens huidige richtlijnen

Het klooster is van binnen opnieuw volgens de huidige richtlijnen en eisen opgebouwd, maar met behoud van de karakteristieke sfeer. Dit zie je terug in de bijzondere elementen van het gebouw zoals het monumentale trappenhuis, de ornamenten, het natuursteen en de glas-in-lood ramen.

De voormalige kapel is in ere hersteld en voorzien van nieuwe glas-in-lood-beglazing. De bestaande gevel en dakgoten zijn hersteld met bestaande en gelijkwaardige materialen, waardoor de uitstraling aan de buitenzijde van het gebouw bewaard is gebleven. De kozijnen zijn gehandhaafd en voorzien van klapramen en nieuwe beglazing voor extra comfort in de hotelkamers.

De Soete Moeder

Stichting Bij de Soete Moeder heeft als missie om jonge mensen zoals werkzoekenden, schoolverlaters en stagiaires een kans te bieden om te leren en werkervaring op te doen. Het kloosterhotel is een leer-werkplaats voor twaalf tot zestien jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hen wordt een leerprogramma aangeboden van maximaal een jaar. Dan gaan ze weer terug naar school of vinden ander werk. Leermeesters begeleiden hen intensief in bijvoorbeeld keuken, receptie of facilitaire dienst.

Virtuele tour

Dit voormalige klooster van de ‘Zusters van Liefde’, gelegen in de vroeg 20e-eeuwse uitbreidingswijk ‘de Muntel’ werd gebouwd in 1928-1929, naar ontwerp van de architect H.W. Valk. Ontdek de Soete Moeder van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Bekijk van buiten