Herontwikkeling Chassékazerne tot Breda Botanique

Projectinformatie

Project Breda Botanique
Locatie Breda
Opdrachtgever SYNCHROON
Architect Bastiaan van de Kraats

Van Chassékazerne tot bruisende hotspot “Breda Botanique”

Oorspronkelijk bevatte de oude kazerne alle functies in één gebouw, om op kleine oppervlakte huisvesting te bieden aan twee bataljons. Een plek waar men verbleef en elkaar ontmoette. Vertaald naar het heden brengen wij sociale en commerciële activiteiten samen in het gebouw, met een nieuwe en toekomstbestendige invulling. Breda Botanique wordt een plek waar men elkaar ontmoet in het oude Rijksmonument, de binnentuinen en de grote botanische kas in het hart van het gebouw. Groen stedelijk leven staat centraal.

Botanische kas

De botanische kas in het hart van het gebouw is het verbindende element van het programma. De kas verbindt de Keizerstraat met het Chassé Park als groene publieke ruimte en fungeert als de entree van het programma daaromheen. Een overdekte buitenruimte waar bijeenkomsten en initiatieven worden georganiseerd, daarnaast kunnen de terrassen aan de zijkant door de aangelegen functies gebruikt worden.

Wonen

Stoere studio’s, entresolwoningen en appartementen waar men woont rondom de besloten binnentuinen. Door een slim ontwerp kunnen de kleine woningen efficiënt ingedeeld worden en wordt maximaal gebruik gemaakt van de hoogte. Oppervlakte van de woningen is vanaf circa 30 tot 80 m² en de indicatie van de huurprijs vanaf € 625 tot € 1.300 per maand.

Restaurant en bar

In Breda Botanique ontwikkelen wij een nieuw restaurant met een onderscheidend concept: botanische gastronomie, waar planten de hoofdrol spelen. Bar Botanique is een informele, uitnodigende horecavoorziening als aanvulling op het restaurant. Deze bar biedt ruimte om te ontbijten, te vergaderen, te ontmoeten en te borrelen, met een terras in de kas en bij mooi weer in het Chassé Park.

Hotelsuites

Op de monumentale tweede verdieping worden 19 hotelsuites gerealiseerd. De ondernemer die graag de uitdaging aangaat om dit bijzondere Boutique hotel tot een succes te maken is van harte uitgenodigd zich aan te melden.

Stadsarchief

Het Stadsarchief behoudt haar plek op de begane grond van het gebouw, maar krijgt een efficiëntere indeling waarmee het minder oppervlakte nodig heeft dan in de huidige situatie. Gemeente Breda is huurder van het Stadsarchief.

Impressies

Duurzaamheid

Bij het project én onze werkzaamheden staat ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Onder andere door de inzet van zaken als waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s.

Integrale samenwerking

De intensieve en integrale samenwerking heeft geleid tot een uniek concept en een gedetailleerde uitwerking op onderdelen. Als specialist op gebied van restauratie en herbestemming heeft Nico de Bont op vele vlakken kennis en ervaring ingebracht: opnames van het bestaande gebouw, technisch ontwerp, kostendeskundigheid, risicobeheersing en subsidies. Systematisch geordende data van tientallen eerder door ons gerealiseerde referentieprojecten was daarbij erg waardevol.

Samen sterk

Het projectteam Breda Botanique bestaat uit TBI bedrijven Synchroon, Nico de Bont en HEVO en 1meter98 architecten, DELVA Landscape Architects, DGMR en SKONK.

Meer informatie over het project op de website: www.bredabotanique.nl